Minst ett hundratal protesterade mot Hemköp | Göteborgs Fria
  • Många var upprörda över händelsen som spridits via sociala medier där vittnen säger att butikschefen ska ha hällt vatten på en kvinna som tiggt pengar utanför.
Göteborgs Fria

Minst ett hundratal protesterade mot Hemköp

Facebook-statusen om butikschefen på Hemköp Stigbergstorget som ska ha hällt vatten över en kvinna som satt på gatan utanför och tiggde har på ett dygn delats över 1 500 gånger. Och det är inte första gången samma Hemköp-butik anklagas för att bete sig illa. Ett par hundra personer samlades till en protest utanför butiken på onsdagen.

– Jag tycker att gränsen är uppnådd när man kastar vatten på en människa på det sättet, det är oacceptabelt. Han kanske tror att han kan göra detta ostört men det kan han inte, vi ser vad han gör, säger Edda Manga som startade evenemanget för protesten.

Hon är nöjd med uppslutningen vid protesten utanför butiken som blev betydligt större än hon vågat hoppas på.

Annons

– Jag tycker att det är en signal att det här inte är okej och jag hoppas att många tar intryck. Det verkar som att Hemköp har tagit intryck att det skadar i alla fall deras varumärke.

Butikschefen är i dag tagen ur tjänst eftersom det enligt kommunikationschefen Maria Nobel finns en hotbild mot honom, men under tisdagen förklarade han sitt perspektiv på händelsen för flera medier.

– Jag vet inte alls var anklagelserna kommer ifrån. Om det har kommit vatten på någon är jag den första att beklaga, säger han till ETC.

Hemköp har nu påbörjat en utredning om händelsen. Men hur, eller av vem, den oberoende utredningen ska göras vill Maria Nobel inte svara på.

– Hemköp ser oerhört allvarligt på den här anklagelsen om att en av våra butikschefer medvetet skulle ha hällt vatten på en annan person.

Men det är inte första gången samma Hemköps-butik uppmärksammas när det gäller människor som tigger utanför. Emma Carlsson Wikström hade redan i november kontakt med den dåvarande butikschefen efter att ha hört från en kvinna som satt utanför att hon blivit avvisad från platsen av butikspersonalen. Flera personer, däribland Emma, skrev mejl till butikschefen och frågade varför. Svaret från butikschefen var bland annat följande: ”Det stämmer att vi avvisar tiggarna i den utsträckning vi har möjlighet, eftersom det är väldigt många kunder som tycker de är otrevliga och obehagliga.”

­– Han åberopade också det här att det var organiserat tiggeri, det är så tröttsamt att det bara går runt. Det fanns ju inga bevis alls att det var så, säger Emma Carlsson Wikström.

Emma gav sig inte där utan svarade i ytterligare ett mejl att ”Detta är i så fall en polisiär sak, och inget ni behöver agera i.” Det sista svaret från butikschefen blev då ”Jag är tacksam för dina åsikter. Men vi kommer fortsätta att agera utifrån de direktiv vi fått från polisen.”

Denna händelse säger kommunikationschefen Maria Nobel att hon inte har hört talas om.

– Hemköp som företag har ju absolut inga speciella synpunkter på att människor sitter utanför, det är en allmän plats.

Men om de skulle ha agerat mot den dåvarande butikschefen om de hade fått reda på de tidigare anklagelserna vill hon inte uttala sig om i dag.

Efter tisdagens händelse känner Emma Carlsson Wikström att det inte går att handla i butiken längre. Och fler verkar tycka detsamma. Många vid protesterna är upprörda över butikschefens beteende och även på Hemköps facebook-sida manas det till bojkott. Edda Manga tycker att Hemköp borde gå ut med en offentlig ursäkt till kvinnan som ska ha fått vatten på sig.

– De borde hjälpa henne personligen och jag tycker att de måste vara väldigt tydliga och klara med sin policy om tiggare.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

© 2021 Göteborgs Fria