Malin Bergendal

Inledare


EU-valet och TTIP

  • Enligt EU-kommissionen kommer EU inte att förhandla bort miljö-, hälso- och djurskyddslagar. Men frågan är hur stor roll dessa lagar kommer att kunna spela om TTIP går igenom.
Fria Tidningen

Låt demokratin leva ­­– rösta bort TTIP

Frihandelsavtalet TTIP kan sätta demokratin ur spel ännu mer, både inom EU och i medlemsländerna, skriver Malin Bergendal.

Att rösta i riksdagsvalet var lite suspekt i vissa kretsar på 1980-talet. Man kunde bli misstänkt för att vara lite bakom flötet och inte begripa att politikerna satt i knät på storföretagen. Man kunde bli anklagad för att legitimera en låtsasdemokrati.

I dag hörs samma argument om EU-valet, även från personer som faktiskt röstar i valet till en riksdag som har lämnat över 70 procent av sin beslutsrätt till EU. Det är bara nästan så bakvänt som det låter, eftersom den församling vi röstar till är Europaparlamentet, som har en ganska begränsad makt.

Så visst kan man dra slutsatsen att EU-parlamentet är ett spel för gallerierna och själv gå och göra något viktigare. Eller så kan man använda den demokrati som finns, ta den för vad den är och försöka ge den mer kraft. Och försöka hindra den från att ytterligare försvaga sig själv.

En förhandling pågår om ett frihandelsavtal mellan USA och EU. Som så ofta handlar det om mycket annat än tullfrihet och som vanligt är det mesta hemligt. Som för att få oss att somna innan vi börjar ställa frågor har man namngett avtalet med en förkortning – TTIP – och en viktig och kontroversiell del av det heter ISDS: Investor–State Dispute Settlements. ISDS finns redan i många handelsavtal, och det är vad det låter som: ett sätt att lösa tvister mellan investerare och stater. En sådan tvist kan exempelvis uppstå om ett lands lagar hindrar ett utländskt företags verksamhet i landet. Då kan företaget stämma staten i en speciell domstol. Vinner företaget, kan staten bli ersättningsskyldig eller tvingas ändra lagen.

Med hjälp av ISDS har exempelvis tobaksbolaget Philip Morris kunnat stämma Australien för dess lagar om hur cigarrettpaket får se ut. Holländska Achmea har stämt Slovakien för att landet har förbjudit privata vinster i välfärden och amerikanska Lone Pine har stämt den kanadensiska delstaten Quebec för dess tillfälliga förbud mot frakking. Det är alltså ett sätt att verkligen skruva fast parlament och regeringar i knät på storföretagen.

Att hitta neutral information om TTIP är svårt eller rent av omöjligt. EU-kommissionens FAQ påminner om ja-sidans valmaterial i EU-omröstningen 1994. Frågor som börjar med "Behöver man oroa sig ..." eller som handlar om att marknaden ska "översvämmas" av ditt eller datt antyder att den kritiska frågeställaren mest är okunnig och hispig. Och svaren är lugnande. Nej då, EU kommer inte att förhandla bort lagar om djurskydd och hälsa. Och miljön kommer inte att ta så stor skada. Lite mer utsläpp, lite mindre biologisk mångfald, lite mer exploatering av naturresurser, men det kommer att "kompenseras rikligt av fördelarna med en ökad handel med varor och tjänster på miljöområdet". Vad gäller massavlyssning behöver vi inte heller oroa oss: "EU har redan utformat lämpliga tillvägagångssätt för att hantera transatlantiska dataflöden, t.ex. i avtalet om integritetsskydd." Och i vilket fall som helst kommer TTIP att ge tillväxt och jobb, skriver de på flera ställen.

På de TTIP-kritiska webbplatserna Ttippen.se och Fakta om TTIP kan man läsa om andra sidor av saken, sakligt och pedagogiskt framställt ­– och med en fin ordlista på ttippen.se. Det visar sig bland annat att ekonomer ifrågasätter TTIP:s stora betydelse för jobb och tillväxt, såvida man inte försvagar ländernas självbestämmanderätt riktigt mycket. Och Tysklands miljödepartement varnar för att TTIP kan öppna dörren för genmodifierade matvaror och kött från hormonbehandlade djur.

EU-kommissionen skriver att TTIP sannolikt kan träda i kraft inom ett par år. Det är alltså de EU-parlamentariker vi väljer i vår som kommer att rösta om det. Och även om EU-parlamentet har en begränsad makt, lyckades de bland annat stoppa Acta-avtalet år 2012. Om du röstar i EU-valet i maj 2014 ­kan du hjälpa till att hålla demokratin verklig och ge den en chans att bli starkare. Vilka partier som kommer att rösta emot TTIP? Ja, inget av allianspartierna i alla fall, och inte Socialdemokraterna. Leta dig fram bland de andra.

Fokusfrågor

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

EU:s nya eldorado

Val 2014

Vår tids dröm om oupptäckta rikedomar stavas TTIP. Kristian Borg tittar närmare på tre centrala argument för frihandelsavtalet.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu