Högerextremister får makt i Ukraina | Göteborgs Fria
  • Demonstranter ockuperar ännu självständighetstorget i Kiev, samtidigt som pro-ryska milismän stormade lokala regeringsbygnader på Krimhalvön på torsdagen. Efter störtandet av president Janukovitj förra helgen har spänningarna i det delade landet ökat snabbt.
Fria Tidningen

Högerextremister får makt i Ukraina

Allierade till den före detta premiärministern Julia Tymosjenko och det högerextrema partiet Svoboda intar viktiga poster i Ukrainas nya regering – som tar över ett land i djup ekonomisk kris och med växande politiska spänningar.

På tordagen bröt Ukrainas avsatte president Victor Janukovytj sin flera dagar långa tystnad. I ett uttalande som spreds av ryska nyhetsbyråer slog han fast att han fortfarande är landets legitima statsöverhuvud och bad Ryssland om hjälp för att skydda sin ”personliga säkerhet.”

Dagen innan hade den nye inrikesministern Arsen Avakov förklarat försöken att gripa den forne presidenten, som tros gömmas sig på någon av den ryska flottans baser på Krim-halvön, hade övergetts för att undvika konfrontation med ”utländska styrkor” – troligen en hänvisning till ryska trupper såväl som till de militanta pro-ryska och separatistiska krafter som väckts till liv i sydöstra Ukraina efter störtandet av Janukovytj.

Som om inte den djupa politiska polariseringen vore nog står Ukraina också inför hotande ekonomisk härdsmälta, med 13 miljarder i förväntade betalningar på utlandsskulden under året och knappt 18 miljoner i valutareserven. Det var mot den kaotiska bakgrunden som landets nya regering presenterades inför folkmassorna på självständighetstorget på onsdagen – till både jubel och burop.

Katya Gorchinskaya, chefredaktör för Kyiv Post, beskriver den nya regeringen som en blandning av ”gamla ansikten fläckade av korruptionsanklagelser” och ”uppstigande revolutionära stjärnor”.

Störst tyngd i den nya regeringen har dock den före detta premiärministern Julia Tymosjenkos parti Faderland – vars ordförande Oleksander Turchinov redan på söndagen utsågs till parlamentets talman. Som agerande president fram till valet i maj är Turchinov, som tidigare bland annat varit chef för säkerhetspolisen, i praktiken Ukrainas mäktigaste man. Knuten till Julia Tymosjenko är även den nya premiärministern Arsenij Jatsenjuk, en erfaren byråkrat och affärsman som varit både parlamentets talman, utrikesminister och chef för centralbanken.

Både Jatsenjuk och Turchinov möttes dock av burop när den nya regeringen presenterades på självständighetstorget på onsdagen, enligt Kiyv Post.

– Ni kan kritisera parlamentet, men i dag har ni ingen annan auktoritet utom det, ska Turchinov trotsigt ha svarat.

Boxaren Vitalij Klytjkos parti, Ukrainska demokratiska alliansen för reform, finns inte representerat i regeringen. Enligt flera bedömare förbereder sig Klytjkos istället på att utmana Tymosjenko i presidentvalet i maj.

Däremot har det högerextrema nationalistpartiet Svoboda intagit flera tunga poster. Efter att redan på måndagen ha erövrat den mäktiga posten som riksåklagare intar partiet nu även tre ministerposter. Bland annat posten som vice premiärminister genom Oleskandr Sych – känd bland annat för att ha förordat ett totalförbud mot aborter och ha uppmanat kvinnor att avstå från alkohol för att undvika våldtäkt.

Fakta: 

Svoboda

Det högerextrema nationalistpartiet Svoboda hade så sent som 2004 bara 4 000 medlemmar, men har tio år senare nästan fyrdubblats i storlek enligt egen utsago och fick drygt 10 procent av rösterna i parlamentsvalet 2012.

Enligt tidskriften Expo har Svoboda en ”svans av våldsamma paramilitära grupper och använder sig ofta av en estetik som påminner om 1930-talets nazister.” Partiets chefsideolog Jurij Mychaltjysjyn har översatt böcker av bland andra Benito Mussolini och Joseph Goebbels.

Rekommenderade artiklar

Irak hotar med åtal mot USA-soldater

Iraks regering anklagar USA för att ha brutit mot den säkerhetspakt som länderna har ingått och hotar med att åtala de amerikanska soldater som dödade två irakier i en räd i söndags. Samtidigt har en växande våldsvåg drabbat Bagdad inför det utlovade tillbakadragandet av USA-trupper från irakiska städer i slutet av juni.

Fria.Nu

Berlusconi bildar nytt parti med stöd av högerextrema

Högerextremismen

Silvio Berlusconi slår sig samman med före detta Mussolini-anhängaren Gianfranco Fini och siktar på egen majoritet i det italienska parlamentet. Samtidigt ser man ut att bli största enskilda parti i EU-parlamentets högergrupp PPE. Att stärka den nationella identiteten och familjens ställning är två av partiets huvudfrågor.

Fria Tidningen

Belägrat Nato firar 60

Tiotusentals väntas protestera mot Natos ”krigspolitik” när alliansens medlemsländer samlas i Baden Baden och Strasbourg i helgen. Den massiva säkerhetsinsatsen kring mötet väcker kritik, med anklagelser om skrämseltaktik och inskränkningar av demonstrationsfriheten.

Fria.Nu

FN-ekonomer uppmanar till att ge fattiga länder större inflytande

Fattiga länder riskerar att drabbas extra hårt när den globala ekonomin störtdyker och miljontals arbetare förlorar sin försörjning världen över. Därför bör de också ges större inflytande över hur svaret på krisen ska se ut, menar en internationell panel av ekonomer utsedd av FN.

Fria.Nu

Politiska motiv bakom givarkonferens för Gaza

Endast en liten del av det bistånd som utlovades under veckans givarkonferens för Gaza kommer att gå till återuppbyggnad efter de israeliska bombningarna. Samtidigt varnar människorättsgrupper för att Israels blockad innebär att pengarna har liten chans att göra någon nytta.

Fria.Nu

© 2020 Göteborgs Fria