”Vi har tvingats gå under jorden” | Göteborgs Fria
  • ­ VI behöver all hjälp vi kan få med att få ut information om vad som händer i Ukraina, säger Viktor Sjapinov.
Fria Tidningen

”Vi har tvingats gå under jorden”

Den socialistiska aktivisten Viktor Sjapinov oroas av fascistiska gruppers tilltagande aktivitet i Ukraina.

Det är inte bara den tidigare presidenten Janukovitjs anhängare och gamla Lenin-statyer som har blivit måltavlor för de högerextrema grupper som härjat på gatorna i Kiev och flera andra västukrainska städer den senaste veckan. Förra helgen attackerades det gamla Kommunistpartiets högkvarter av militanta nationalister, och i början av veckan vandaliserades det nyare och mycket mindre socialistpartiet Borotbas kontor i Kiev.

– Här i Kiev har vi tvingats gå under jorden, säger Viktor Sjapinov från Borotba.

– I andra städer kan vi agera mer öppet. Vi försöker organisera antifascistiska center och mobilisera folk där det går. Det pågår en del spontana anti-nationalistiska mobiliseringar i östra och södra Ukraina. Vi försöker engagera oss där, men en del av dem är väldigt pro-ryska.

De tilltagande politiska spänningarna och nationalismen - både ukrainsk och rysk ­– gör ett inbördeskrig till en reell risk, menar Victor. Nu hoppas han på mer internationell solidaritet.

– Framförallt behöver vi all hjälp vi kan få med att få ut information om vad som händer, säger han.

– Både EU och Ryssland blandar sig i vad som händer i Ukraina. EU har stött kuppen och kommer nu försöka påverka den politik som den nya regeringen för. Ryssland kommer att stödja politiker i sydöstra Ukraina och kanske försöka förhandla med den nya regeringen eller vissa partier i den.

Rekommenderade artiklar

Irak hotar med åtal mot USA-soldater

Iraks regering anklagar USA för att ha brutit mot den säkerhetspakt som länderna har ingått och hotar med att åtala de amerikanska soldater som dödade två irakier i en räd i söndags. Samtidigt har en växande våldsvåg drabbat Bagdad inför det utlovade tillbakadragandet av USA-trupper från irakiska städer i slutet av juni.

Fria.Nu

Berlusconi bildar nytt parti med stöd av högerextrema

Högerextremismen

Silvio Berlusconi slår sig samman med före detta Mussolini-anhängaren Gianfranco Fini och siktar på egen majoritet i det italienska parlamentet. Samtidigt ser man ut att bli största enskilda parti i EU-parlamentets högergrupp PPE. Att stärka den nationella identiteten och familjens ställning är två av partiets huvudfrågor.

Fria Tidningen

Belägrat Nato firar 60

Tiotusentals väntas protestera mot Natos ”krigspolitik” när alliansens medlemsländer samlas i Baden Baden och Strasbourg i helgen. Den massiva säkerhetsinsatsen kring mötet väcker kritik, med anklagelser om skrämseltaktik och inskränkningar av demonstrationsfriheten.

Fria.Nu

FN-ekonomer uppmanar till att ge fattiga länder större inflytande

Fattiga länder riskerar att drabbas extra hårt när den globala ekonomin störtdyker och miljontals arbetare förlorar sin försörjning världen över. Därför bör de också ges större inflytande över hur svaret på krisen ska se ut, menar en internationell panel av ekonomer utsedd av FN.

Fria.Nu

Politiska motiv bakom givarkonferens för Gaza

Endast en liten del av det bistånd som utlovades under veckans givarkonferens för Gaza kommer att gå till återuppbyggnad efter de israeliska bombningarna. Samtidigt varnar människorättsgrupper för att Israels blockad innebär att pengarna har liten chans att göra någon nytta.

Fria.Nu

© 2020 Göteborgs Fria