Nette Enström, inledarskribent.

Inledare


Selektiva aborter

  • Förbättrad fosterdiagnostik leder till fler aborter enligt Socialstyrelsen.
Fria Tidningen

Funktionalitet och allas (o)lika värde

Den etiska diskussionen har inte hängt med fosterdiagnostikens utveckling, skriver Nette Enström.

I dag aborteras funktionsnedsatta men livsdugliga foster av den enkla anledningen att samhället inte välkomnar alla barn. Om de selektiva aborterna handlat om kön eller etnicitet istället för funktionalitet skulle det bli ramaskri, men faktum är att funktionsnedsatta inte har samma rätt att 1) födas och 2) leva på jämlika villkor som resten av befolkningen i Sverige 2014.

I takt med utvecklad fosterdiagnostik aborteras allt fler foster som kan få ett liv med behandlingsbara funktionsnedsättningar. Samtidigt är informationen som föräldrar fattar beslut om abort utifrån ofta bristfällig eller negativt värderande om ett liv med funktionsnedsättning. Ingen förälder ska förebrås för sina beslut och alla har olika kapacitet att ta hand om ett barn med särskilda behov. Men samhället bör inte signalera att funktionsnedsättningar blir ett livshinder, en börda eller onödig kostnad. En funktionsnedsättning är inte lika med handikapp om samhället är tillgängligt och anpassat.

Funktionsnedsattas mindre värde återspeglas i samhällets alla sfärer och inte minst i den nya utredningen ”Förändrad assistansersättning – en översyn av ersättningssystemet” och reaktionerna på den. På DN:s ledarsidor hakade högerskribenten Hanne Kjöller upp sig på att ersättningen ökat sedan 1994, vilket hon antar kan förklaras med fusk. Handikapporganisationer däremot påpekade att utredningens schablonförslag på sänkt assistansersättning hotar funktionsnedsattas självständighet.

Ideologi – eller behov – är vårt fönster mot verkligheten. Om Kjöller velat ge ärendet rättvisa hade hon lyft fram andra och närmre förklaringar till ökade assistansutgifter än bidragsfusk. En sådan är att många fler barn med funktionsnedsättningar räddas till livet och överlever till vuxen ålder i dag, till skillnad mot för tjugo sedan. Det beror dock inte på samhällets förbättrade människosyn.

Är det vinst eller förlust att samhället kan rädda fler liv? Är det vinst eller förlust att samhället försöker tillgodose allas behov? Här finns inget samhälleligt konsensus, men enligt en dominerande ideologi är jämlikhetstanken som värdegrund problematisk: den kräver solidaritet och kostar pengar.

Med teknikens utveckling följer ett stort etiskt ansvar, vilket försummas i dag. Antalet selektiva aborter ökar stadigt enligt Socialstyrelsen, och i de flesta landsting erbjuds alla över 35 år numera ett så kallat KUB-test i tidig graviditet för att upptäcka kromosomavvikelser och i några landsting erbjuds KUB-testet till alla. Enligt Socialstyrelsen finns det många fördelar med KUB-testet; bland annat att det är enkelt och möjliggör tidiga aborter av foster med Downs syndrom.

Majoriteten av dem som får veta att de väntar barn med just Downs syndrom väljer abort, men även upptäckten av behandlingsbara hjärtfel och andra diagnoser har hög abortfrekvens. I fall där föräldrar ändå väljer att behålla barnet beror det ofta på att de haft mer kunskap sedan innan eller själva informerat sig om diagnosens innebörd.

Idén om allas lika värde lyser med sin frånvaro. Det borde vara samhällets skyldighet att debattera selektiv abort, liksom att informera om funktionalitet och livskvalitet, diagnoser och andra livsfrågor, i takt med att tekniken utvecklas. Socialstyrelsens sätt att beskriva hur vissa foster ”med fördel kan aborteras i tidigt stadium” åskådliggör värderingar, diskriminerande i ordets grövsta bemärkelse, som reflekterar samhällets generella syn på människor med särskilda behov: funktionsnedsatta är en belastning, en kostnad. Fortfarande betraktas olika skador och behov som personliga svagheter istället för brister i miljön. Individen är problemet och inte samhället. De andra, olika och annorlunda, är inte välkomna. Bokstavligen.

Funkis eller inte, hälsa är relativt, liksom livskvalitet. Vad är ett värdigt liv? Dessa frågor är svåra och svaren subjektiva. Men det viktiga i frågan om selektiv abort är att de erfarenheter som faktiskt finns presenteras för dem som står inför valet att fullfölja eller avbryta en graviditet. Fosterdiagnostik är fantastiskt på många sätt, men lika viktigt är det att skapa ett samhälle där alla kan delta och fungera på lika villkor. Funktionshinderspolitik är till syvende och sist en fråga om demokrati och mänskliga rättigheter.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu