Tanya Charif

Fördjupning


Kommentar: Angered

Göteborgs Fria

Kommentar: Fler vuxna på gator och torg – inte poliser

Ökad polisnärvaro förändrar inga strukturer och ger ingen långsiktig trygghet, skriver Tanya Charif.

”När du ser en polis känner du dig inte trygg, utan du tänker att polisen är här för att det hänt något kriminellt.”

Nästan varenda ungdom jag pratar med upplever att polisen gör dem stressade, polisnärvaro förknippas med brott och oro. Några ungdomar som bor i Angered berättar att de i vissa perioder ser poliser dagligen. Några känner sig nästan kriminella trots att det inte gjort något olagligt när de ser polisen, de justerar sin gångstil eller tar av sig tröjluvan för att inte se ut som stereotypen av kriminell. En del ungdomar berättar om hur poliser utan motivering krävt att få visitera dem. ”Det räcker att vi står i ett gäng så kommer de fram och frågar oss vad vi gör.”

En ungdom berättar dock att hon känner säkerhet när hon går ensam sent på natten och ser en polis, men dagtid vill hon ha ett polisfritt liv. Att ha polisen i sin vardag blir en ständig påminnelse om att du inte är säker utan polisen.

Det finns en paradox i att områdespolisen ska bygga relationer med invånarna och skapa förtroende, samtidigt som invånarna vet att polisen har befogenheten att visitera, gripa och använda våld. Ansvaret läggs på medborgarna att bli mer polisvänliga när det är polisen som behöver bli mer människovänliga. I dag vågar inte många ungdomar anmäla att de blivit utsatta för brott av rädsla att bli kränkta av polisen. Många berättar att de inte har blivit tagna på allvar av polisen när de anmält våldtäkt eller misshandel.

Vill polisen ha ett ökat förtroende bör de se över sitt bemötande.

Jag gillar därför idén med en strukturerad invånardialog polis och invånare emellan. Så länge polisen är öppen för att lyssna på invånarnas behov.

Att öka polisnärvaron i en stadsdel som har problem med ungdomskriminalitet är egentligen inte en förvånande åtgärd. Den är klassisk och inte särskilt nytänkande. Angered skildras ständigt som farlig av media och förknippas med kriminalitet. Ökad polisnärvaro spär på denna bild och riskerar även att prägla invånarnas självbild.

En stadsdel bör såklart reagera efter skottlossningar för att öka tryggheten i det offentliga rummet. Frågan är dock hur. Är polisiära insatser verkligen lösningen? Stadsdelen behöver agera från alla fronter, reaktivt och förebyggande.

En reaktiv insats istället för fler områdespoliser skulle exempelvis kunna vara att lägga resurser på spaningsroteln och fokusera på yrkeskriminella och rekrytering av ungdomar.

De lösningar jag önskar se är satsningar som uppmuntrar lokalsamhällets egen organisering, insatser som höjer skolmotivationen och resurser och och stöttning till grannskapssamverkan och till föräldrar som går samman och nattvandrar och nätverkar kring sina barn för ett tryggare närområde.

Ökad polisnärvaro förändrar inga strukturer och ger ingen långsiktig trygghet. Det behövs fler trygga vuxna på gator och torg, inte poliser.

Fokusfrågor

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Största partiet på orten

Stockholms lokalpartier, Val 2014

Nykvarnspartiets fokus ligger på att praktiskt lösa ortens sakfrågor. SFT har besökt partilokalen och träffat några av partiets förtroendevalda.

Stockholms Fria

Sverige allt mer oförberett på kris

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har undersökt kommunernas information om krisberedskap på de kommunala webbplatserna. Majoriteten saknar information om risker i närområdet med exempelvis dammar eller farliga anläggningar.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu