• Enar Andersson och Ann-Sofie Andersson, aktiva i Rädda Vättern Breviksgruppen, säger att det är ”vansinnigt att erbjuda en av Sveriges bästa dricksvattentäkter för krigsövningar”.
Göteborgs Fria

Rekordmånga invändningar mot militärplaner

Försvarets planer på att utöka flyg- och stridsövningar vid Vättern väcker protester. I onsdags var sista dagen att lämna synpunkter – och närmare 250 yttranden har lämnats in.

– Jag har aldrig varit med om att det varit så många som yttrat sig i ett ärende, säger Kerstin Harvenberg, länsmiljöingenjör på länsstyrelsen i Västra Götaland, till P4 Jönköping.

Försvarsmakten har ansökt om att få utöka övningsdagarna vid Vättern från nuvarande 20 dagar om året till 50 dagar per år. Från början handlade det om 80 dagar, men det har försvaret backat från. Men även det mindre antalet dagar har mött stora protester och när ärendet nu varit ute på en andra remissrunda har rekordmånga synpunkter kommit in.

Bakom de närmare 250 yttrandena står myndigheter, kommuner runt Vättern, länsstyrelser, naturskyddsföreningar och enskilda privatpersoner, rapporterar Västnytt, som även uppger att synpunkterna främst handlar om övningarnas påverkan på turism, fågelliv och naturvården.

– Det är fantastiskt att så många engagerar sig, säger Ann-Sofie Andersson, talesperson för Aktion Rädda Vättern Breviksgruppen, till GFT. Det här berör många fler än de som bor runt Vättern, det handlar inte bara om turism och jordbruk här. Det här är en av Sveriges bästa dricksvattentäkter som svenska staten övar krig i, med allt vad det innebär med utsläpp och påverkan. Det är vansinnigt.

Aktionsgruppen Aktion Rädda Vättern har själva lämnat in ett 35-sidigt yttrande till länsstyrelsen.

Beslutet i frågan kommer att fattas av miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen Västra Götaland. Kerstin Harvenberg säger till Västnytt att förhoppningen är ett beslut under årets första kvartal, men processen lär dra åt ut på tiden då man räknar med överklaganden till mark- och miljödomstolen. Precis som gällande skärgårdsskjutfältet i Göteborg kommer domstolen då skriva ett yttrande till regeringen, som fattar det slutliga avgörandet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Tusentals militärer intar Stockholm

Försvaret rustar nu för den jättelika övningen Aurora 17 i september. ”Hoppas vi ses som en trygghet snarare än ett hot”, säger Försvarsmakten.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu