Stjärnlaget hotas av nedläggning | Göteborgs Fria
  • Filmen om Angered united har premiär under Göteborgs filmfestival.
Göteborgs Fria

Stjärnlaget hotas av nedläggning

Angered United är filmen om fotbollslaget som klättrade i seriesystemet från division fem till division två på kortast möjliga tid. Men trots framgångssagan hotas nu laget av nedläggning.

Fotbollslaget Angered United bildades 2010 efter en sammanslagning av lag från två klubbar i närområdet. Satsningen gav utdelning direkt. På kort tid gick det framgångsrika laget rakt igenom seriesystemet från division fem till division två med hjälp av en lekfull och teknisk fotboll.

Journalisten Thomas Reckmann har följt laget under två år och gjort dokumentärfilmen Angered United som har premiär under filmfestivalen.

– Spelarna knackade mig direkt. De har en sådan energi och lyskraft som skulle göra sig på film, säger han.

Huvudpersonen Simona Hanoun är en av de fotbollsspelare som porträtteras i filmen och hon ser fram emot att se sig själv på stor duk.

– Det känns lite konstigt att se sig själv sådär. Jag är rätt negativ i filmen och ställs inför många jobbiga situationer, det är massa saker som händer. Men det är mitt 2013. Men jag som helhet är annorlunda, säger hon.

Simona berättar att hon under förra året bestämt sig för att satsa allt på fotbollen, bli en stjärna, men att den glöden har falnat något.

– Hade du frågat mig för ett år sedan hade jag aldrig tvekat. Jag skulle satsa allt på fotbollen. Men nu har jag blivit mer realistisk, jag har förstått att jag aldrig kommer kunna försörja mig på fotbollen och jag klarar heller inte av att bli sårad. Det tar på mig tyvärr, säger hon.

Thomas Reckmann är full av beundran för huvudpersonen i filmen.

– Simona är väldigt naturlig framför kameran, hon lyser verkligen och ryggar inte heller tillbaka när det blir allvar. Någon annan skulle kunna bett oss stänga av kameran när det blir jobbigt, men hon vågar stå kvar, säger han.

Simona Hanoun ser fram emot att möta publiken under festivalen och hoppas att hon och resten av laget kan bjuda på skön underhållning.

– Jag hoppas att publiken kommer att tycka att det är en bra film om ett härligt gäng. Och att de njuter av att se fin fotboll, säger hon.

Just nu har Simona valt att stå utanför laget, trots att hon tidigare var en av de mest lovande stjärnorna.

– Jag avvaktar lite grann, jag gymmar och tränar själv istället. Men jag kan tänka mig att vara kvar och fortsätta träna.

Om det ens blir någon fortsättning för laget är just nu den stora frågan. Det framgångsrika laget hotas av nedläggning, främst för att det inte funnits någon satsning på ungdomsfotboll, men även på grund av organisatoriska problem.

– Vi behöver ny tränare, det är det viktigaste. Men jag tror egentligen inte laget kommer att läggas ned, det är inte första gången det varit jobbiga tider, säger hon.

Beslutet ligger i styrelsens händer och kommer att tas inom de närmaste veckorna.

Fakta: 

Filmfakta

Angered united, 57 min, av Thomas Reckmann.

Filmen visas:

  • Måndag 27/1 kl 17.30 på Biopalatset
  • Tisdag 28/1 kl 17.30 på Stadsmuseet
  • Söndag 2/2 kl 15.00 på Stadsmuseet

Rekommenderade artiklar

Vem får pris, och för vad?

Frida Sandström skriver om Göteborgs filmfestivals försök att möjliggöra för papperslösa att delta utan krav på pengar eller personnummer.

© 2020 Göteborgs Fria