Marocko häver omstridd våldtäktslag | Göteborgs Fria
  • Demonstranter samlades utanför parlamentet i Rabat den 17 mars 2012 efter 16-åriga Amina Filalis självmord, efter att ha tvingats gifta sig med den man som våldtagit henne.
Fria Tidningen

Marocko häver omstridd våldtäktslag

En lag som gjorde det möjligt för en våldtäktsman att undvika åtal genom att gifta sig med sitt offer hävdes på onsdagen av parlamentet i Marocko.

Den kontroversiella lagen uppmärksammades internationellt våren 2012, efter att 16-åriga Amina al-Filali tog sitt liv efter att ha tvingats att gifta sig med den man som våldtagit henne.

Självmordet mötte kraftiga protester bland kvinnorättsaktivister i Marocko och inspirerade en internationell solidaritetskampanj. Bland annat uppger organisationen Avaaz att man samlat in över 1 miljon namnunderskrifter mot lagen.

­– Det här är ett väldigt viktigt steg, men det är inte nog. Vi kampanjar för en komplett översyn av strafflagen för kvinnor, säger Fatima Maghnaoui, som leder en stödgrupper för kvinnliga våldsoffer, till nyhetsbyrån AFP.

Våldtäkt inom äktenskapet anses fortfarande inte som ett brott i Marocko. Amnesty International manar nu landets regering att ta fram en strategi för att skydda kvinnor från alla former av våld, rapporterar al-Jazeera.

Rekommenderade artiklar

Irak hotar med åtal mot USA-soldater

Iraks regering anklagar USA för att ha brutit mot den säkerhetspakt som länderna har ingått och hotar med att åtala de amerikanska soldater som dödade två irakier i en räd i söndags. Samtidigt har en växande våldsvåg drabbat Bagdad inför det utlovade tillbakadragandet av USA-trupper från irakiska städer i slutet av juni.

Fria.Nu

Belägrat Nato firar 60

Tiotusentals väntas protestera mot Natos ”krigspolitik” när alliansens medlemsländer samlas i Baden Baden och Strasbourg i helgen. Den massiva säkerhetsinsatsen kring mötet väcker kritik, med anklagelser om skrämseltaktik och inskränkningar av demonstrationsfriheten.

Fria.Nu

FN-ekonomer uppmanar till att ge fattiga länder större inflytande

Fattiga länder riskerar att drabbas extra hårt när den globala ekonomin störtdyker och miljontals arbetare förlorar sin försörjning världen över. Därför bör de också ges större inflytande över hur svaret på krisen ska se ut, menar en internationell panel av ekonomer utsedd av FN.

Fria.Nu

Politiska motiv bakom givarkonferens för Gaza

Endast en liten del av det bistånd som utlovades under veckans givarkonferens för Gaza kommer att gå till återuppbyggnad efter de israeliska bombningarna. Samtidigt varnar människorättsgrupper för att Israels blockad innebär att pengarna har liten chans att göra någon nytta.

Fria.Nu

Världsbanksprojekt vid Nilen förödande för småbönder

Ett bevattningsprojekt som hotar försörjningen för tusentals egyptiska småbönder har lett till förnyad kritik mot Världsbankens roll i Mellanöstern och Nordafrika. På senare år har bankens utlåning till regionen ökat kraftigt – och med varje lån följer krav på kontroversiella ekonomiska reformer.

Fria.Nu

© 2020 Göteborgs Fria