Vita män dominerar i den mest prestigefyllda tävlingen | Göteborgs Fria
  • Isländska Of horses and men var en av de få filmerna i vår granskning som klarade alla kriterier.
Göteborgs Fria

Vita män dominerar i den mest prestigefyllda tävlingen

Inte ens hälften av filmerna i tävlingsklassen bästa nordiska film på Göteborgs film festival passerar Chavez-Perez-testet som är ett antirasistiskt verktyg för att mäta film. Fem av åtta filmer klarar Bechdel-testet.

GFT har gjort Chavez-Perez-testet och Bechdel-testet på de åtta filmer som ingår i den mest prestigefyllda tävlingen på Göteborg film festival – Dragon award bästa nordiska film. Vinnaren i den klassen får en miljon kronor i prispengar vilket gör det till ett av världens största filmpris. Men vad gäller jämställdhet och antirasism slår tävlingen inte lika högt. Chavez-Perez-testet innebär att det i filmen ska finnas minst en icke-vit person som spelas av en icke-vit skådespelare, som talar med en annan icke-vit person – om något annat än brott. Tre av åtta filmer nådde upp till detta resultat. Något bättre gick det när vi gjorde Bechdel-testet på festivalens filmer – ett mått som mäter jämställdhet i film och som innebär att det ska vara minst en kvinnlig karaktär, som talar med en annan kvinna i filmen – om något annat än män. Fem av åtta filmer klarade dessa kriterier.

Två av de åtta filmerna nådde inte upp till kriterierna i något av testen. En av dem var finska filmen Betongnatt av Pirjo Honkasalo där vi får följa 14-årige Simo som följer sin bror ett dygn innan han ska in i fängelse.

Det tar omkring tio minuter in i filmen innan någon karaktär som definieras som kvinna träder fram, och då är det först en lång inzoomning på hennes bröstparti där bilden är klippt vid halsen. Under den första timmen talar inte denna kvinna med någon annan kvinna i filmen. Omkring 20 minuter in i filmen dyker den enda icke-vita personen upp. Det är när huvudkaraktären är i kollektivtrafiken och får syn på en svart man som stjäl något ur en annan persons jackficka.

Den andra filmen som heller inte passerar något av testen är invigningsfilmen Nånting måste gå sönder av Ester Martin Bergsmark. Men här blottas också några av testens svagheter. Vi väljer att tolka Bechdel-testet som att det gäller personer som definierar sig som kvinnor. I Nånting måste gå sönder överskrider huvudpersonerna de traditionella könsgränserna och sätter därmed testet delvis ur spel.

Filmen The Sunfish, som utspelar sig i en manlig, urdansk miljö nådde knappt halvvägs i testet och klarade med nöd och näppe Bechdel, men inte Chavez-Perez.

Sören Balle, regissör för The Sunfish, säger att det inte finns många kvinnor i hans film, men att den har andra feministiska värden. Han nämner i ett mail att "filmen visserligen inte har många kvinnliga karaktärer, men att den i skildringen av medelålders män och deras känsloliv bidrar till att dekonstruera mannens klichéidentitet som macho utan kontakt med sina känslor."

Marit Kapla, konstnärlig ledare på filmfestivalen, tycker att båda testen är högst relevanta när det gäller att visa på snedfördelning och brist på representation inom filmen.

– Det är i högsta grad relevant. Jag har själv gjort Bechdel-testet på filmerna i Cannes. Representation är också en slags kvalitetsmarkör även om vi inte använder oss av denna typ av tester när vi gör filmurvalet till festivalen.

Hon säger att festivalen däremot aktivt jobbar med att ha en jämn könsfördelning mellan regissörer som definierar sig som män och som kvinnor i tävlingsfilmerna.

– Bland kortfilmerna har jag märkt en förändring sedan jag började på festivalen 2005. Det är mycket lättare att hitta kvinnliga regissörer till vår tävling Startsladden. Svårast är till Dragon award bästa nordiska film, säger hon.

Vad gäller representation av icke-vita personer finns inga liknande uttalade mål på filmfestivalen.

Text: Mathilda Andersson

Research: Frida Sandström

kultur@goteborgsfria.nu

Fakta: 

Följande tävlingsfilmer i Dragon award Bästa nordiska film klarar Bechdel respektive Chavez Perez-testet.

Film Bechdel (B) Chavez-Perez (C)
Nånting måste gå sönder
Letter to the king C
The quiet roar B
The sunfish B
Betongnatt
Of horses and men B C
Metalhead B
I am yours B C

GFT behöver din hjälp!

För att göra granskningen bredare och omfatta fler filmer uppmuntrar vi dig som läsare att göra Bechdel och Chavez Perez-testet på de filmer du ser och sedan mejla in resultatet.

Vi kommer att göra en sammanställning senare.

Läs mer här.

Rekommenderade artiklar

Stjärnlaget hotas av nedläggning

Angered United är filmen om fotbollslaget som klättrade i seriesystemet från division fem till division två på kortast möjliga tid. Men trots framgångssagan hotas nu laget av nedläggning.

Vem får pris, och för vad?

Frida Sandström skriver om Göteborgs filmfestivals försök att möjliggöra för papperslösa att delta utan krav på pengar eller personnummer.

© 2020 Göteborgs Fria