Utvisad journalist flyr från säkerhetspolisen | Göteborgs Fria
  • För varje dag som går ökar risken att Mehr utsätts för förföljelse, antingen direkt av statsmakten eller av våldsverkare, skriver debattörerna.
Fria Tidningen

Utvisad journalist flyr från säkerhetspolisen

Mher Sahakyam som förra veckan greps i sitt hem av gränspolisen i Norrbotten är nu på flykt undan säkerhetspolisen i Armenien. Resten av familjen är kvar på gömd plats i Sverige och lever under utvisningshot.

Journalisten Mehr Sahakyam flydde från Armenien till Sverige tillsammans med sin fru och två barn år 2009. Trots att han själv uppger att han lever under dödshot i Armenien på grund av den regimkritiska journalistik han bedrivit där så fick han efter en lång asylprocess avslag på sin ansökan. I sin egen skriftliga redogörelse till Migrationsverket beskriver han hur han misshandlades och hotades till döden av fyra för honom okända män. Anledningen ska ha varit en artikel om en blodig hämndaktion som den armeniske parlamentsledamoten Levon Sargsyan stod bakom. Familjen uppger också att hans fru Gayane Sahakyan tog emot telefonsamtal med hotelser riktade mot familjen och att de då bestämde sig för att fly. Men Migrationsverket avfärdar händelsen och bedömer inte Sahakyams historia som trovärdig. Verket finner inte att familjen har asylskäl utan tycker istället att de ska vända sig till polisen i sitt hemland för att söka skydd.

Nils Henriksson, familjens kontakt i Sverige, säger att Gayane Sahakyan och familjens två barn nu befinner sig på skyddad plats någonstans i Sverige för att hålla sig gömd från svenska myndigheter. Hon mår psykiskt mycket dåligt, men tas om hand av medmänniskor. Samtidigt är Mher Sahakyam just nu på flykt från den armeniska polisen, enligt Nils Henriksson.

Gränspolisen kritiseras nu för sitt ingripande i förra veckan. Den äldsta flickan på åtta år har berättat att polisen hade sagt att ”Pappa kommer tillbaka”. Istället fördes han till ett förvar och deporterades till Armenien två dagar senare. Familjen lider mycket av att inte vara tillsammans och oron för vad som ska hända Mher Sahakyam är stor, berättar Nils Henriksson.

Peder Nilsson, chef för gränspolisen i Norrbotten, var själv med under gripandet förra veckan och bekräftar att det var dramatiskt.

– Det blir ju upprivet i sådana här fall. Föräldrarna blir ju ofta själva väldigt utåtagerande och börjar ropa, skrika och grina vilket skrämmer barnen. Det är ju alltid uppslitande när man kommer och hämtar någon i familjen, säger han.

Han menar att det är de personer som hjälper till att gömma familjen som är ansvariga för att familjen nu är splittrad.

– Tanken var ju att de skulle vara på samma plan hela familjen. Det är ju de som gömmer familjen som är ansvariga för att de splittrats, säger han.

Anledningen till att polisen valde att gripa enbart mannen i familjen på onsdagen förra veckan är enligt Peder Nilsson att det inte är tillåtet att sätta barn i förvar.

– Vi gör en bedömning från fall till fall. Denna gång gjorde vi bedömningen att det var lämpligare att ta pappan och hämta resten av familjen vid ett senare tillfälle, säger han.

Hur ser du på ert ansvar om det visar sig att något händer Mehr Sahakyam i Armenien?

– Vi kan inte agera kring vad som händer i ett annat land. Vi är bara verkställande myndighet och verkställer de beslut Migrationsverket fattar. Det skulle vara tjänstefel om jag inte skulle verkställa de avvisningar vi får på oss att göra, säger han.

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

© 2021 Göteborgs Fria