• 5 människor dödades i säkerhetsstyrkornas attack mot strejkande textilarbetare och demonstranter i Pnom Penh den 3 januari.
Fria Tidningen

Kambodjas regering tystar textilarbetare

Organisationer i Phnom Penh uppger att kravallpolis bevakar fabriker och att de flesta arbetare nu har återgått till sina arbeten, nästan två veckor efter att strejkande textilarbetare sköts till döds i Kambodjas huvudstad.

– Kambodjanska textilarbetare har två slags handfängsel. De har korta kontrakt och arbetar tio timmar per dag och sex dagar i veckan. Även om de blir sjuka så kan de inte vara borta från arbetet och blir de gravida gör de abort av rädsla för att förlora jobbet. Ett annat slags handfängsel är den låga lönen, säger Tola Moeun, chef för det arbetsrättsliga programmet på människorättsorganisationen Clec i Phnom Pehn.

Han tillägger att arbetarna även utsätts för psykiskt och fysiskt våld.

Massprotester bröt ut i den kambodjanska huvudstaden den 24 december men demonstrationerna slogs ner av militären i början av januari. Över fem personer dödades och över 30 personer fick allvarliga skottskador.

Kort innan sammandrabbningarna hade arbetsmarknadsdepartementet godkänt en höjning av minimilönen för textilarbetare från motsvarande 520 kronor till 620 kronor i månaden. Men fackföreningar och arbetare protesterade och hävdade att det inte var tillräckligt att leva på och krävde en minimilön på motsvarande 1 000 kronor per månad.

– Arbetsdagen är minst åtta timmar men de flesta arbetar tio timmar om dagen för att få en högre inkomst för att kunna ha råd med ett boende där de delar rum med andra arbetare. De flesta är skuldsatta och kämpar hårt för att kunna skicka hem pengar till sina familjer på landsbygden, säger Tola Moeun.

Omkring 90 procent av textilarbetarna är unga kvinnor i tonåren eller i tjugoårsåldern.

Chrek Sophea är en tidigare textilarbetare som nu arbetar för Workers’ Information Centre, en organisation i Phnom Penh som hjälper fabriksarbetare att organisera sig fackligt. Hon säger att textilarbetarna inte kan överleva på den minimilön som regeringen föreslagit och menar att detta står i strid med Kambodjas arbetslagstiftning som anger att minimilönen ska garantera varje arbetstagare en anständig levnadsstandard.

Chrek Sophea berättar att hon fanns på plats vid arbetarnas fredliga demonstration på morgonen den 2 januari.

– Mina kollegor och jag reste runt till fabriksområdena i utkanten av staden och var på platsen där konfrontationerna skedde. Jag såg hur arbetare samlades utanför ett fabriksområde nära den lokala marknaden. De sjöng, dansade och skanderade sitt budskap.

Oppositionspartiet Kambodjas nationella räddningsparti, CNRP, som i somras protesterade mot valet som de ansåg var riggat, anslöt sig till textilarbetarnas protester och krävde premiärminister Hun Sens avgång. Tiotusentals personer anslöt och protesterna drog till sig uppmärksamhet från internationella medier.

Militären misshandlade och förde bort fackliga ledare och buddhistiska munkar. Bilder på fackföreningsmedlemmar som slagits blodiga spreds på sociala medier. Det triggade ännu starkare protester och natten till den 3 januari hade unga män beväpnade med molotovcocktails och machetes ersatt de kvinnliga demonstranterna. Militären sköt skarpt och fem personer dödades medan över 30 personer skadades allvarligt.

Srun Srorn från organisationen Camasean säger att det är möjligt att det fanns folk på plats som var lejda för att trappa upp våldet. Thida Khus från organisationen Silaka, som arbetar med att stödja kvinnor som vill organisera sig fackligt, säger att några av hennes kollegor såg hur den strategin användes vid en demonstration som arrangerades av oppositionspartiet CNRP i september förra året.

– Det är ett sätt att rättfärdiga att man skjuter skarpt mot obeväpnade demonstranter, säger Thida Khus.

Mu Sochua som är parlamentsledamot och som tillhör CNRP säger att partiet under de tre månaderna av protester vädjat om ickevåld och att partiet inklusive ledningen har deltagit i utbildningar i ickevåld.

– Våra demonstrationer har aldrig varit våldsamma, säger hon.

Den 6 januari blev det klart att de fem personer som skjutits till döds var textilarbetare och att ytterligare 35 personer som skadats och som finns på sjukhus är fabriksarbetare. Enligt den kambodjanska människorättsorganisationen Licadho har 23 personer förts bort och det är oklart var de befinner sig.

Den kambodjanska regeringen har infört ett förbud mot att fler än tio personer samlas på offentlig plats.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu