• Säkerhetsstyrkor attackerade textilarbetare i ett fabriksområde utanför Pnom Penh i fredags. Minst 5 personer dödades enligt lokala medier.
Fria Tidningen

Textilindustrin försvarar dödsskott mot arbetare

Internationella fackliga organisationer fördömer våldet mot strejkande textilarbetare i Kambodja, efter att 5 personer dödades i fredags. Men våldet försvaras av textilindustrins representanter.

Enligt lokala medier sköts minst 5 personer till döds och 37 skadades när säkerhetsstyrkor gick till attack mot strejkande arbetare och deras sympatisörer i fredags. Attacken kom efter två veckor av protester och strejker för högre löner i textilindustrin, som involverat flera hundratusen arbetare och tvingat hundratals fabriker att stänga, enligt Radio Free Asia.

Skottlossningen inträffade vid ett fabriksområde där tillverkning bland annat sker åt kända klädmärken som Adidas, Puma och svenska H&M, enligt tidningen Cambodia Daily. I helgen patrullerades området av militärjeepar med maskingevär, samtidigt som tusentals arbetare uppges ha flytt till sina familjer på landsbygden i skräck efter fredagens våld.

Rong Chhun, ordförande för den fackliga federationen CCU, har kallats till förhör av åklagare med anledning av våldsamheterna. Även ledare för oppositionspartier har kallats till förhör på grund av sitt stöd åt strejken, skriver The Cambodia Herald.

De internationella fackliga organisationerna IndustriAll, UNI Global Union och ITUC manar i ett uttalande Kambodjas regering att omedelbart inleda förhandlingar med de strejkande arbetarna och släppa alla som arresterats.

– Hot, arresteringar och dödande av fackliga aktivister som utöver sin rätt att strejka är ett extremt allvarligt brott mot ILO-konventioner som Kambodja skrivit under, och måste fördömas, säger IndustriAlls generalsekreterare Jyrka Raina.

Före fredagens sammandrabbningar hade den kambodjanska textilindustrins samarbetsorganisation GMAC manat myndigheterna till hårdare tag mot de fackföreningar som stödjer strejken. Och organisationens generalsekreterare Ken Loo försvarar polisens beslut att öppna eld mot arbetarna.

– GMAC fördömer våld, punkt. Men polisen var tvungen att agera mot upploppsmakarna, säger han till Cambodia Daily.

– När demonstranterna börjar kasta sten, hur förväntar du dig att polisen ska agera?

Textilarbetarna kräver en minimilön på motsvarande 1100 kronor i månaden, istället för 700 som regeringen föreslagit. Internationella fackliga organisationer manar nu internationella klädföretag med produktion i Kambodja att ta ansvar.

– I Bangladesh har vi sett hur kapplöpningen mot botten i textilindustrin lett till död och förstörelse. Kambodjanska arbetare är också i fara, och den här vågen av protester är en legitim reaktion från arbetare som förtjänar anständiga villkor och som inte får tystas av våld, säger Phillip Jennings från UNI Global Union.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu