Textilindustrin försvarar dödsskott mot arbetare | Göteborgs Fria
  • Säkerhetsstyrkor attackerade textilarbetare i ett fabriksområde utanför Pnom Penh i fredags. Minst 5 personer dödades enligt lokala medier.
Fria Tidningen

Textilindustrin försvarar dödsskott mot arbetare

Internationella fackliga organisationer fördömer våldet mot strejkande textilarbetare i Kambodja, efter att 5 personer dödades i fredags. Men våldet försvaras av textilindustrins representanter.

Enligt lokala medier sköts minst 5 personer till döds och 37 skadades när säkerhetsstyrkor gick till attack mot strejkande arbetare och deras sympatisörer i fredags. Attacken kom efter två veckor av protester och strejker för högre löner i textilindustrin, som involverat flera hundratusen arbetare och tvingat hundratals fabriker att stänga, enligt Radio Free Asia.

Skottlossningen inträffade vid ett fabriksområde där tillverkning bland annat sker åt kända klädmärken som Adidas, Puma och svenska H&M, enligt tidningen Cambodia Daily. I helgen patrullerades området av militärjeepar med maskingevär, samtidigt som tusentals arbetare uppges ha flytt till sina familjer på landsbygden i skräck efter fredagens våld.

Rong Chhun, ordförande för den fackliga federationen CCU, har kallats till förhör av åklagare med anledning av våldsamheterna. Även ledare för oppositionspartier har kallats till förhör på grund av sitt stöd åt strejken, skriver The Cambodia Herald.

De internationella fackliga organisationerna IndustriAll, UNI Global Union och ITUC manar i ett uttalande Kambodjas regering att omedelbart inleda förhandlingar med de strejkande arbetarna och släppa alla som arresterats.

– Hot, arresteringar och dödande av fackliga aktivister som utöver sin rätt att strejka är ett extremt allvarligt brott mot ILO-konventioner som Kambodja skrivit under, och måste fördömas, säger IndustriAlls generalsekreterare Jyrka Raina.

Före fredagens sammandrabbningar hade den kambodjanska textilindustrins samarbetsorganisation GMAC manat myndigheterna till hårdare tag mot de fackföreningar som stödjer strejken. Och organisationens generalsekreterare Ken Loo försvarar polisens beslut att öppna eld mot arbetarna.

– GMAC fördömer våld, punkt. Men polisen var tvungen att agera mot upploppsmakarna, säger han till Cambodia Daily.

– När demonstranterna börjar kasta sten, hur förväntar du dig att polisen ska agera?

Textilarbetarna kräver en minimilön på motsvarande 1100 kronor i månaden, istället för 700 som regeringen föreslagit. Internationella fackliga organisationer manar nu internationella klädföretag med produktion i Kambodja att ta ansvar.

– I Bangladesh har vi sett hur kapplöpningen mot botten i textilindustrin lett till död och förstörelse. Kambodjanska arbetare är också i fara, och den här vågen av protester är en legitim reaktion från arbetare som förtjänar anständiga villkor och som inte får tystas av våld, säger Phillip Jennings från UNI Global Union.

Rekommenderade artiklar

Irak hotar med åtal mot USA-soldater

Iraks regering anklagar USA för att ha brutit mot den säkerhetspakt som länderna har ingått och hotar med att åtala de amerikanska soldater som dödade två irakier i en räd i söndags. Samtidigt har en växande våldsvåg drabbat Bagdad inför det utlovade tillbakadragandet av USA-trupper från irakiska städer i slutet av juni.

Fria.Nu

Belägrat Nato firar 60

Tiotusentals väntas protestera mot Natos ”krigspolitik” när alliansens medlemsländer samlas i Baden Baden och Strasbourg i helgen. Den massiva säkerhetsinsatsen kring mötet väcker kritik, med anklagelser om skrämseltaktik och inskränkningar av demonstrationsfriheten.

Fria.Nu

FN-ekonomer uppmanar till att ge fattiga länder större inflytande

Fattiga länder riskerar att drabbas extra hårt när den globala ekonomin störtdyker och miljontals arbetare förlorar sin försörjning världen över. Därför bör de också ges större inflytande över hur svaret på krisen ska se ut, menar en internationell panel av ekonomer utsedd av FN.

Fria.Nu

Politiska motiv bakom givarkonferens för Gaza

Endast en liten del av det bistånd som utlovades under veckans givarkonferens för Gaza kommer att gå till återuppbyggnad efter de israeliska bombningarna. Samtidigt varnar människorättsgrupper för att Israels blockad innebär att pengarna har liten chans att göra någon nytta.

Fria.Nu

Världsbanksprojekt vid Nilen förödande för småbönder

Ett bevattningsprojekt som hotar försörjningen för tusentals egyptiska småbönder har lett till förnyad kritik mot Världsbankens roll i Mellanöstern och Nordafrika. På senare år har bankens utlåning till regionen ökat kraftigt – och med varje lån följer krav på kontroversiella ekonomiska reformer.

Fria.Nu

© 2020 Göteborgs Fria