Massiva migrantprotester i Israel | Göteborgs Fria
  • Tusentals migranter samlades på Rabin-torget i Tel Aviv på söndagen i protest mot regeringen arresteringskampanj.
Fria Tidningen

Massiva migrantprotester i Israel

Migranter från afrikanska länder som färdats hundratals mil och utsatt sig för stora risker för att ta sig till Israel riskerar att gripas och placeras i fångläger i Negevöknen i väntan på utvisning. Nu har tusentals organiserat sig för rätten till asyl och bättre behandling av regeringen.

På måndagen samlades tusentals migranter utanför USA:s och flera europeiska länders ambassad i Tel Aviv. Dagen innan hade uppemot 30 000 samlats till den största demonstrationen av migranter i Israel någonsin, enligt israelisk polis.

"Ja till frihet, nej till fängelse", skanderade demonstranterna, som protesterade mot Israels vägran att ge dem flyktingstatus och mot fängslandet av hundratals asylsökande.

Enligt ny lagstiftning som antogs i 10 december kan migranter som tagit sig till Israel utan tillstånd fängslas i upp till ett år utan rättegång. Samma månad öppnades fånglägret Holot i Negevöknen, som ska rymma gripna migranter.

Enligt myndigheterna har uppemot 60 000 afrikanska migranter korsat gränsen mellan Egypten och Israel illegalt sedan 2006. Människorättsorganisationer menar att de flesta inte kan deporteras eftersom deras liv skulle vara i fara i länder som Sudan och Eritrea.

– Vi har flytt förföljelse, diktatur, inbördeskrig och folkmord, säger den eritreanska asylsökanden Dawud till nyhetsbyrån AFP.

Israels före detta inrikesminister Eli Yishai, som 2012 inledde kampanjen för att gripa och deportera tusentals migranter, menar dock att migranterna är "infiltratörer" som "uppmuntras av anti-sionistiska människorättsorganisationer. Enligt Yishai har Israels huvudstad Tel Aviv "för länge sedan blivit en afrikansk stad."

FN:s flyktingorgan UNHCR menar att Israels behandling av migranter strider mot andan i 1951 års flyktinkonvention.

– Att placera asylsökande under svåra förhållanden som kan tvinga dem att välja att återvända utan att ha prövat deras rätt till asyl kan vara ett brott mot konventionen, säger UNHCR-representanten Walpurga Englbrecht enligt Reuters.

Enligt organisationen Hotline for Migrant Workers har hundratals fängslade migranter pressats att lämna Isarel frivilligt för att vinna sin frihet.

Rekommenderade artiklar

Irak hotar med åtal mot USA-soldater

Iraks regering anklagar USA för att ha brutit mot den säkerhetspakt som länderna har ingått och hotar med att åtala de amerikanska soldater som dödade två irakier i en räd i söndags. Samtidigt har en växande våldsvåg drabbat Bagdad inför det utlovade tillbakadragandet av USA-trupper från irakiska städer i slutet av juni.

Fria.Nu

Belägrat Nato firar 60

Tiotusentals väntas protestera mot Natos ”krigspolitik” när alliansens medlemsländer samlas i Baden Baden och Strasbourg i helgen. Den massiva säkerhetsinsatsen kring mötet väcker kritik, med anklagelser om skrämseltaktik och inskränkningar av demonstrationsfriheten.

Fria.Nu

FN-ekonomer uppmanar till att ge fattiga länder större inflytande

Fattiga länder riskerar att drabbas extra hårt när den globala ekonomin störtdyker och miljontals arbetare förlorar sin försörjning världen över. Därför bör de också ges större inflytande över hur svaret på krisen ska se ut, menar en internationell panel av ekonomer utsedd av FN.

Fria.Nu

Politiska motiv bakom givarkonferens för Gaza

Endast en liten del av det bistånd som utlovades under veckans givarkonferens för Gaza kommer att gå till återuppbyggnad efter de israeliska bombningarna. Samtidigt varnar människorättsgrupper för att Israels blockad innebär att pengarna har liten chans att göra någon nytta.

Fria.Nu

Världsbanksprojekt vid Nilen förödande för småbönder

Ett bevattningsprojekt som hotar försörjningen för tusentals egyptiska småbönder har lett till förnyad kritik mot Världsbankens roll i Mellanöstern och Nordafrika. På senare år har bankens utlåning till regionen ökat kraftigt – och med varje lån följer krav på kontroversiella ekonomiska reformer.

Fria.Nu

© 2020 Göteborgs Fria