Panterfilm till filmfestivalen | Göteborgs Fria
  • Andra dokumentärfilmen om Pantrarna har kommit till efter två och ett halvt år av aktivt filmande.
Göteborgs Fria

Panterfilm till filmfestivalen

Andra filmen om Pantrarna - för upprustning av förorten kommer att visas på Göteborg film festival i slutet av januari. Men finansieringen av filmen är långt ifrån löst.

De senaste två och ett halvt åren har Anders Rundberg, Jennifer Jerez och Leo Palmestål dokumenterat organisationen Pantrarnas aktivism i Biskopsgården. Nu är filmen snart klar och kommer att ha premiär på Göteborg film festival om några veckor. En stor kvalitetsstämpel i sig. Men finansiärerna har återigen svikit. Liksom för första dokumentärfilmen om Pantrarna "Behandla oss inte som djur" från 2011 har gruppen fått stå för större delen av finansieringen själva. En liten del har finansierats genom Crowdfunding där vem som helst sätter in pengar till projekt den vill stödja.

– Allt tal om stöd till projekt i resurssvaga områden är bara snack. Det är få som är beredda att verkligen lägga något bakom orden, säger Anders Rundberg. Crowdfunding är bra, men behovet av det visar på en dålig utveckling.

– Vi går mer och mer mot en situation där vi helt förlitar oss på att privatpersoner ska gå in och stödja angelägna projekt. Vi är jätteglada för alla som väljer att stödja projektet, men det skapas en situation där staten helt frånsäger sitt ansvar att kunna vara med och producera, säger han.

Dokumentärfilmen blir en och en halv timme lång och kommer att gå under Svenska premiärer på filmfestivalen. Parallellt med att filmskaparna klippte färdigt första filmen filmade de samtidigt för film nummer två.

– Pantrarna har varit väldigt drivande och hört av sig och sagt att vi måste komma och filma. Det var varit jätteskoj att dokumentera deras arbete och få ta del av allt det de gör, säger Anders Rundberg.

Han lyfter särskilt de större aktionerna som höjdpunkter under skapandet av filmen, men säger att även mitt på ett vanligt möte har det glimmat till av ögonblick som varit väldigt betydelsefulla för de närvarande unga.

– Det har varit häftigt att få följa hur unga personer som kommit in i organisationen har växt, tagit ansvar och fått ledarposter.

Filmen skildrar också när Pantrarna föreläser för andra ungdomar i Malmö och inspirerar till mer aktivism.

– Det de säger har ju gjort att andra unga på de platserna börjat organisera sig på liknande sätt. Det skeendet är med i filmen och är en väldigt inspirerande process.

Fakta: 

Filmfakta

Jag är fan en panter

av Anders Rundberg, Jennifer Jerez och Leo Palmestål

dokumentär, 1,28 tim

Premiär på Göteborg film festival

Rekommenderade artiklar

Till Thailand för att söka lyckan

Vad har en pensionerad urgöteborgare från varvet gemensamt med en ung kvinna från en av Thailands stora turistorter? Inte mycket kan tyckas, men Renzo och Hanna Aneröds dokumentär Thailandsdrömmar visar att svaret är mer komplext än så.

© 2020 Göteborgs Fria