Krönika: Vi breddar åsiktskorridoren | Göteborgs Fria
Fria Tidningen

Krönika: Vi breddar åsiktskorridoren

Hjälp oss gärna bryta konsensuskulturen kring det ekonomiska systemet, skriver Fria Tidningens chefredaktör Per Björklund.

För en vecka sedan beklagade sig Expressens ledarskribent Anna Dahlberg över det "inkvisitoriska" debattklimatet i Sverige. Mer specifikt vände hon sig mot den "närmast militanta brännmärkningen av åsikter" som faller utanför rådande konsensus. Vissa saker behöver man inte argumentera för; si eller så tycker man bara.

Det vore lätt att känna igen sig i beskrivningen – om det inte vore för Dahlbergs underliga val av exempel. Är verkligen just abortmotstånd och invandringskritik de bästa exemplen på frågor som vi behöver en mer sansad debatt om idag?

Vi på Fria Tidningen gör dagligen vårt bästa för att bredda den "åsiktskorridor" som Anna Dahlberg upplever som alltför trång. Det gör vi genom att lyfta frågor som tillväxtkritik, nedrustning, global rättvisa och exploatering av människor, djur och miljö – och ge rum åt en debatt där alternativen till dagens ekonomiska och politiska system inte genast avfärdas som extremism.

Det finns få frågor där åsiktsspannet är så smalt som kring det kapitalistiska systemets konsumtionshets eller arbetslinjens syn på livets mening. Anna Dahlberg får gärna hjälpa oss att bredda det.

Rekommenderade artiklar

Det nya försvaret - i civilisationens tjänst?

Samtidigt som det nya insatsförsvaret tagit form under de senaste åren har västvärldens svek under folkmordet i Rwanda 1994 uppmärksammats i en rad böcker och filmer. Vetskapen om att några tusen soldater kunde ha förhindrat mordet på närmare en miljon människor har bidragit till att jordmånen är god för det enkla budskapet i försvarets reklamkampanj: Världen är hemsk, men om vi vågar utnyttja vår militära styrka så kan vi göra något åt det.

Fria.Nu

© 2020 Göteborgs Fria