Forskaroro över Hedenhös matvanor | Göteborgs Fria
  • Familjen Hedenhös i årets julkalender på SVT.
Göteborgs Fria

Forskaroro över Hedenhös matvanor

Familjen Hedenhös kostvanor med massa kött är för ensidig, anser forskare. Men vad åt riktiga stenåldersmänniskor?

Med anledning av SVT:s julkalender oroar sig forskare från Karolinska universitetssjukhuset i Läkartidningen (17/12) över hur familjen Hedenhös ensidiga kostvanor med massa kött kan påverka de unga tv-tittarnas kostvanor. De utgår då från böckerna, i julkalendern äter som bekant Hedenhösarna istället nutida mat som pizza. Men vad åt de riktiga stenåldersmänniskorna?

Arkeologen Tony Axelsson forskar om vad man åt i ett stenålderssamhälle i Västergötland genom att analysera djurben och spannmålskorn vid en undersökningsplats i Karleby utanför Falköping. Hans forskning visar att stenåldersmänniskorna inte alls åt så ensidig kost som man tidigare trott.

– Det är oklart vilken tid av stenåldern som Hedenhös levde på, men när man var jägare och samlare åt man en stor del vegetabilier som nötter och växter. Sedan när jordbruket kom igång för 5 000 år sedan har forskningen två spår: antingen en köttbaserad kost som bygger på djurhållning med nöt, gris och får, men vår forskning visar att dominansen av kött bör ifrågasättas och att de vegetabiliska inslagen är större än vad man räknade med tidigare, säger Tony Axelsson, som berättar att vegetabilierna bestod av varianter av korn och vete och en del nyttoväxter, som örter.

– De här människorna var för smarta för att vara ensidiga.

Så kallad stenåldersmat har ju blivit en populär diet, med mycket kött, och i veckan stod det klart att invånarna i Sverige slår nytt rekord genom att äta 55 kilo kött per person i år, vilket är en ökning med åtta kilo på tio år. I linje med stenåldersmänniskan?

– Nej, spontant känns det som att stenåldersmänniskorna var mer varierade, säger Tony Axelsson.

Rekommenderade artiklar

© 2020 Göteborgs Fria