Polisen: Ingen hotbild mot fackeltåget | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Polisen: Ingen hotbild mot fackeltåget

Ingen hotbild, men förberedelser ifall något händer. Så sammanfattar polisen morgondagens insats.

I morgon, torsdag, hålls ett antirasistiskt fackeltåg i Göteborg som svar på nazistattacken mot antirasister i Kärrtorp, Stockholm, i söndags.

Enligt Fredrik Dahlgren, kommissarie och ansvarig för dialogpolisen i Västra Götaland, finns det i dagsläget inte någon liknande hotbild mot fackeltåget i Göteborg.

– Vi har inte fått kännedom om eller sett något på nätet, om att om vi ska kalla dem svensk motståndsrörelse eller liknande ska dyka upp och förstöra. Vi kommer jobba med väl synlig polis för att försvara den grundlagstadgade yttrandefriheten och för att många ska känna sig trygga. Vi ska också förhindra om någon får för sig att störa manifestationen.

Men det finns ingen hotbild i dagsläget?

– Nej, det gör det inte.

Stockholmspolisen har mött skarp kritik för insatsen under nätverket Linje 17:s antirasistiska demonstration i söndags. Såväl demonstranter som facket Polisförbundet är kritiska till att endast sex poliser kallades in för att bevaka demonstrationen. På måndagen visade det sig att polisen hade uppgifter om hotbilden, men att informationen inte nått fram till beslutsfattarna förrän efter händelsen.

Fredrik Dahlgren är kritisk till missen.

– Jag vet inte om det finns ord för det, det är förödande för det jag jobbar med.

I Kärrtorp kallades endast sex poliser in, vilket har mött kritik, hur stor är insatsen i Göteborg?

– Vi avslöjar aldrig antal. Vi har ingen hotbild känd, men kommer vara tillräckligt många för att kunna lösa uppgiften då. Vi har lagt nivån så att vi kan garantera att alla kan uttrycka sin åsikt utan att det förekommer våld, vi har tagit det i beräkningen, säger Fredrik Dahlgren.

Rekommenderade artiklar

© 2020 Göteborgs Fria