Fackeltåg mot rasism efter nazistattacken | Göteborgs Fria
  • Deeqo Hussein är en av initativtagarna till ett fackeltåg mot rasism, som hålls i Göteborg på torsdagen den 19 december.
Göteborgs Fria

Fackeltåg mot rasism efter nazistattacken

En antirasistisk demonstration i stockholmska Kärrtorp attackerades i söndags av nazistiska Svenska motståndsrörelsen. I morgon, torsdag, arrangeras därför ett fackeltåg mot rasism i Göteborg.

– Jag blev chockad, men också besviken och trött.

Så förklarar Deeqo Hussein sin reaktion när hen hörde om nazistattacken i Kärrtorp, Stockholm, i söndags.

Nätverket Linje 17 hade då samlat flera hundra personer i en demonstration mot att nazistiska Svenska motståndsrörelsen bland annat klottrat hakkors och haft "kampövningar" i området. En person ska också oprovocerat ha misshandlats av nazister den 29 november, enligt Expo.

Men när den antirasistiska demonstrationen pågått i ungefär 20 minuter angrep ett 30-tal nazister med glasflaskor och smällare.

Det fick Julia Forsberg, till vardags doktorand i lingvistik vid Göteborgs universitet, att reagera och ta initiativ till ett antirasistiskt fackeltåg i Göteborg, genom att starta ett Facebookevent.

Deeqo Hussein fick syn på eventet, liksom flera andra.

– Vi som arrangerar hittade varandra på internet.

Nu är de en grupp om 12–13 privatpersoner som står bakom demonstrationen.

– Alla har varit rädda och arga över det som har hänt. Nu vill vi göra en fredlig version, vi får inte glömma bort att vi är människor.

Parollen är "Mot rasism- för medmänsklighet" och det var viktigt för initiativtagarna att inga partisymboler är med. Deeqo Hussein är annars aktiv i Piratpartiet, men förespråkar ändå beslutet.

– Partisymboler är exkluderande, alla har inte samma åsikt eller samma idé om vilken värld vi vill leva i. Vi vill visa att vi kan leva tillsammans oavsett ideologi och åsikter, säger hen.

Demonstrationen har tillstånd av polisen och arrangörerna rapporterar också till polisen när de får främlingsfientliga kommentarer eller hot, för att polisen ska ha vara mer förberedd än i Kärrtorp.

– Så det inte bara är åtta poliser som står där, utan att de har en bild av vilket våld som kan förekomma.

– Vi får många främlingsfientliga och invandringskritiska kommentarer i Facebookeventet som vi tar bort, de hör inte hemma där, säger Deeqo Hussein.

Hittills har drygt 1 800 personer anmält att de kommer delta i demonstrationen.

– Jag är jätteglad att så många har samlats och visar att man bryr sig på så kort tid. Det är viktigt att vi enas, att vi visar respekt för varandra oavsett etnicitet, religion eller sexuell läggning.

Fackeltåget samlas på Götaplatsen klockan 18 och gått via Vasagatan och Haga Nygata till Järntorget.

Rekommenderade artiklar

© 2020 Göteborgs Fria