Västsvensk kommun ålderdiskriminerade | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Västsvensk kommun ålderdiskriminerade

En kommun i Västsverige drog in en persons boendestöd när hen fyllde 65 år. Åldersdiskriminering, konstaterade Förvaltningsrätten i Göteborg förra veckan.

En person med psykisk funktionsnedsättning fick boendestödet indraget och ersatt med hemtjänst när hän fyllde 65 år. Den Västsvenska kommunen försvarade det med att de endast beviljar boendestöd upp till 64 års ålder.

Skillnaden mellan boendestödet och hemtjänsten är, enligt Göteborgs Rättighetscenter, att boendestödet hjälpte brukaren att själv handla mat och komma ut i samhället, medan hemtjänst skulle innebära att mat levererades hem och därmed innebar passivisering.

Den 27 november beslutade Förvaltningsrätten i Göteborg att personen har rätt till boendestöd. Enligt domstolen ska varken ålder eller kommunens egna riktlinjer avgörasociala insatser, utan istället den enskilda personens behov. Domstolen bedömer att personen behöver boendestöd för att bryta sin sociala isolering.

– Kommunen ser äldre som en belastning vilket är åldersdiskriminering, säger Benedicte Johansson, juristpraktikant på Göteborgs rättighetscenter i en kommentar.

– Domstolen visar att det inte är tillåtet att avbryta en persons rehabilitering bara för att den uppnår pensionsålder och inte längre kommer att arbeta. Sociala insatser ska utgå ifrån en persons behov och inte uppfattningar om att äldre personer inte är samhällsnyttiga. Vi utgår ifrån att kommunen kommer att ändra sina riktlinjer, säger Benedicte Johansson.

Rekommenderade artiklar

Patienter vittnar om kränkningar i vården

Förra veckan anmäldes Västra Götalandsregionen för diskriminering av en patient som är transperson. Det är ingen unik händelse. Få anmäler, men GFT har haft kontakt med flera transpersoner som vittnar om kränkningar – och som kräver att alla patienter får ett värdigt bemötande.

Romer kördes iväg från Mölndal

På tisdagsmorgonen vräktes en romsk familj från en parkeringsplats i Mölndal. Inhumant, anser både Räddningsmissionen och det nystartade nätverket Tillsammans för Mölndal.

© 2020 Göteborgs Fria