• Bianca Kronlöf.
Göteborgs Fria

”Jag får energi från lust och ilska”

Kortfilmen Så jävla PK på Youtube valsade runt på nätet i våras och gjorde skaparen Bianca Kronlöf känd för sitt engagemang. Ett engagemang som har medfört att hon blev årets Dorispristagare.

Hennes film Så jävla PK blev ett internetfenomen när den spreds på Youtube tidigare i år. Tack vare den och hennes serie kortfilmer Shit snubbar say har Bianca Kronlöf blivit omtalad för sitt speciella sätt att ifrågasätta normer. Tidigare i höst blev hon även tilldelad Dorispriset för sitt arbete, ett pris som Doris Film tilldelar någon som ”främjat jämställdhet i filmbranschen”.

Genomslagskraften hos Så jävla PK överraskar Bianca Kronlöf. Hon är dock glad att den når ut till många. Det hon berättar i filmen är helt sant. I filmen beskrivs en händelse då Bianca gick förbi några män som spanade in henne samtidigt som de tittade föraktfullt på henne, och hur en av dem sa ”Kolla blatten! Värsta horan!”, fem vita män i 30-årsåldern. Sedan följer en raplåt om vad hon hade kunnat göra mot sexister om hon inte hade varit så PK.

– Jag landade så plötsligt i vår sexistiska verklighet kändes det som. Jag hade precis varit på Terrafem och gjort en standup, alltså på en tjejjour som arbetar mot sexism och rasism, och kommer ut till detta. Det blev väldigt påtagligt. Och grejen är att så många har varit med om något liknande, säger hon.

När hon har pratat med andra om händelsen har hon märkt av en form av dubbel rasism. Både genom det hon själv kallades för och det faktum att många som hör talas om händelsen förutser att det handlar om ett gäng unga förortskillar som yttrade orden och inte vita vuxna män som det faktiskt var.

– Många förortskillar har sagt till mig att folk ofta tror att de är sådana. Bara för att de är förortskillar alltså? Det säger ju också en del.

Under titeln Shit snubbar say har hon gjort en serie kortfilmer där hon, stereotypt utklädd till man, tar upp vitt skilda ämnen, alla med en grund i sådant som sexism eller rasism. ”Mannen” i filmen pratar med kameran och till synes slänger han ut sina tankar. Att det han säger har en verklig grund samtidigt som det går från allt från goda försök och meningslösa floskler till dumheter bidrar till humorn i filmerna.

– Shit snubbar say lyfter fram vardagsrasism och sexism. Men snubben är inte elak egentligen, han är vem som helst, pojkvän, pappa, polare. Han som individ får stå för gruppen, det gäller inte enskilda män utan normerna, könsrollen.

Att hennes filmer skulle leda till Dorispriset var minst sagt en överraskning.

– Jag blev totalchockad! Jag jobbar ju på nätet, så jag är väldigt glad att Doris valt att vidga sina egna ramar när det kommer till vad som är film. Det är såklart ett extremt fint erkännande av mitt arbete som jag gör hemma själv på kvällarna. Det viktigaste med Dorispriset är att de tagit sig makten att geniförklara, att de har makten att ge det till någon annan.

Att göra normkritiska inlägg genom humor som får tittaren att tänka till, har blivit något av ett signum för Bianca Kronlöf. Och det är inte bara kortfilmer hon sysslar med, hon använder även teater som ett medel, och i teatergruppen Gruppen utmanar hon och kollegerna Nina Haber och Elin Söderquist fördomar, normer och strukturer. Gruppen skapades redan under tiden på Teaterhögskolan i Göteborg, berättar Bianca Kronlöf. De kallar sig en ”fantastisk feministisk teatergrupp” och de arbetar fram föreställningarna tillsammans.

Bianca Kronlöf pratar snabbt och engagerat, men medger samtidigt att visst blir hon trött ibland.

– Jag får min energi från lust och ilska! Jag är arg på hur saker är nu men jag tror att det kan bli bättre. Om jag inte trodde det skulle jag aldrig orka. När jag blir trött tänker jag på de kvinnor som kämpade för att vi kvinnor i dag ska ha rösträtt och rätt till abort och preventivmedel. På den tiden var det extremt, så när folk säger att feminister är extrema i dag är det bara samma konservativa mothugg som kommer.

Teaterintresset har funnits med henne sedan barndomen och uppväxten i Sorunda utanför Nynäshamn. Att det skulle bli teatergymnasium var självklart. Och det var på gymnasiet det andra stora intresset kom.

– Det var en klassisk estetklass, säger hon med ett skratt. Där kom jag till Stockholm och det var första gången jag verkligen träffade på politiskt engagemang. Och jag träffade vegetarianer för första gången och tyckte de var lite konstiga. Men det blev ett uppvaknande och jag blev väldigt engagerad. Vi gjorde politisk teater, och jag jobbade bland annat med Amnesty. Det var en viktig tid och jag lärde mig både vad som var viktigt och att jag ville uttrycka mig genom teater.

Även skådespelarutbildning var självklart och det blev Teaterhögskolan i Göteborg, något hon är lycklig över.

– Vi skapade ju Gruppen på skolan och jag hittade Nina och Elin som är min familj. Det var nog meningen att vi skulle komma in samtidigt och gå i samma klass.

Parallellt med Gruppens arbete fortsätter Bianca Kronlöf med att spela in sina kortfilmer för Youtube. Dessutom är hon frilansande skådespelare men när hon överväger roller är det inte bara politisk teater som intresserar henne.

– Huvudsaken är att det är en intressant pjäs och roll, annars kan jag tänka mig det mesta. Men jag skulle ju aldrig spela i en sexistisk eller rasistisk föreställning. Och normativa grejer är ju också politiska egentligen, de är ju reproducerade stereotyper.

Fakta: 

Bianca Kronlöf

Ålder 28 år

Utbildning Högskolan för scen och musik

Aktuell Ständigt på Youtube, i höst i filmen Svenskjäveln och nästa år med Gruppens föreställning Gruppen och herrarna som spelar på Storan i mars.

Inspireras av Nina Haber och Elin Söderquist, de är de smartaste människorna jag känner. Sedan inspireras jag av alla som kompromisslöst fört en kamp för mänskliga rättigheter.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Queer filmfest intar London

Southbank i södra London kommer under tio dagar i mars att lysa i regnbågens färger. Det är dags för BFI Flare – London LGBT Film Festival, en av världens största hbtq-filmfestivaler.

Fria Tidningen

En teatervärld full av professionella amatörer

Amatörteater – en folklig tradition som engagerar många. Men också en värld som möter fördomar om dålig konstnärlig kvalitet. Att det är ett fritidsintresse har dock inget med kvalitet att göra, enligt utövarna.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu