Studentprotester i Köpenhamn gav resultat | Göteborgs Fria
  • Tusentals studenter demonstrerade i Köpenhamn.
Fria Tidningen

Studentprotester i Köpenhamn gav resultat

Danska studenter är i uppror över en utbildningsreform som ska tvinga dem att ta examen snabbare.

Tusentals studenter samlades i onsdags i centrala Köpenhamn för att protestera mot nya krav på hur fort de måste klara av sin utbildning. Och samma dag kom beskedet att införandet av den impopulära reformen på Köpenhamns universitet skjuts framtiden, enligt tidningen Politiken.

– Tack vare våra massiva protester har vi vunnit en första seger. Men kampen är långtifrån slut. Vi riktar nu all vår energi mot utbildningsminister Morten Østergard men en uppmaning. Lyssna till studenterna och öppna förhandlingar om snabbare-ut-reformen, säger Mie Sofie Andersen från studentkåren vid Köpenhamns universitet i ett pressmeddelande.

Sedan samtliga partier i danska Folketinget – med undantag för rödgröna Enhedslisten – beslutade om nya studieregler i våras har studenter protesterat livligt mot reformerna, som ålägger universiteten att förkorta tiden till examen med 4,3 månader i snitt genom att ställa ökade krav på studenter.

Protesterna tog ordentlig fart förra veckan när Köpenhamns Universitet tillkännagav nya regler som bland annat innebar att studenter skulle förbjudas att ta uppehåll mer än ett halvår under studietiden, för att nå regeringens mål.

Utbildningsminister Morten Østergaard har länge hänvisat kritiska studenter till ledningen för de enskilda lärosätena. Men nu växer kritiken mot regeringen, samtidigt som studenterna får stöd från personal och ledningar på flera universitet.

Rekommenderade artiklar

Irak hotar med åtal mot USA-soldater

Iraks regering anklagar USA för att ha brutit mot den säkerhetspakt som länderna har ingått och hotar med att åtala de amerikanska soldater som dödade två irakier i en räd i söndags. Samtidigt har en växande våldsvåg drabbat Bagdad inför det utlovade tillbakadragandet av USA-trupper från irakiska städer i slutet av juni.

Fria.Nu

Belägrat Nato firar 60

Tiotusentals väntas protestera mot Natos ”krigspolitik” när alliansens medlemsländer samlas i Baden Baden och Strasbourg i helgen. Den massiva säkerhetsinsatsen kring mötet väcker kritik, med anklagelser om skrämseltaktik och inskränkningar av demonstrationsfriheten.

Fria.Nu

FN-ekonomer uppmanar till att ge fattiga länder större inflytande

Fattiga länder riskerar att drabbas extra hårt när den globala ekonomin störtdyker och miljontals arbetare förlorar sin försörjning världen över. Därför bör de också ges större inflytande över hur svaret på krisen ska se ut, menar en internationell panel av ekonomer utsedd av FN.

Fria.Nu

Politiska motiv bakom givarkonferens för Gaza

Endast en liten del av det bistånd som utlovades under veckans givarkonferens för Gaza kommer att gå till återuppbyggnad efter de israeliska bombningarna. Samtidigt varnar människorättsgrupper för att Israels blockad innebär att pengarna har liten chans att göra någon nytta.

Fria.Nu

Världsbanksprojekt vid Nilen förödande för småbönder

Ett bevattningsprojekt som hotar försörjningen för tusentals egyptiska småbönder har lett till förnyad kritik mot Världsbankens roll i Mellanöstern och Nordafrika. På senare år har bankens utlåning till regionen ökat kraftigt – och med varje lån följer krav på kontroversiella ekonomiska reformer.

Fria.Nu

© 2020 Göteborgs Fria