Honduras: Oppositionen manar till protester | Göteborgs Fria
  • Demonstrerande studenter drabbade samman med kravallpolis i Honduras huvudstad Tegucigalpa på tisdagen, efter att högerkandidaten Juan Orlando Hernandez utroptas till segrare i presidentvalet.
Fria Tidningen

Honduras: Oppositionen manar till protester

Högerkandidaten Juan Orlande Hernández har korats som segrare i söndagens presidentval i Honduras. Men vänsterpartiet Libre manar sina anhängare till protester mot valresultatet.

När 80 procent av rösterna räknats meddelade den honduranska valmyndighetens ordförande David Matamoros att den konservative kandidaten Hernández försprång var ointagligt, med 36 procent av rösterna mot 29 för vänsterkandidaten Xiomara Castro, från det nybildade partiet Libre. Samtidigt demonstrerade hundratals studenter och andra Castroanhängare mot resultatet, som de menar bygger på valfusk.

– Vi kommer försvara vår triumf i vallokalerna och om nödvändigt ta till gatorna, förklarade Xiomara Castros make, ex-presidenten Manuel Zelaya, som själv valdes in i parlamentet i söndagens val.

Annons

– Tills motsatsen bevisats har vi segern i vår hand, sade Zelaya, som störtades i en militärkupp i juni 2009.

Xiomara Castro gav i sin tur valmyndigheten ett ultimatum på 48 timmar för att "lösa situationen", och manade sina anhängare till protester på lördag.

– Vi kommer att försvara folkets vilja, skriver hon i ett uttalande på twitter.

Observatörer från både EU och den regionala samarbetsorganisationen OAS beskriver valet som lugnt och hederligt. Men vänsteroppositionen insisterar på att tiotusentals röster manipulerats.

Inför valet pekade flera opinionsundersökningar på en seger för Xiomara Castro, vars försprång dock krympte under valrörelsens slutskede. Men hela 59 procent av honduranerna förväntade sig fusk i valet, enligt en undersökning gjord av Centret för demokratiska studier. Och hela 78 procent uttryckte missnöje med hur landets demokrati fungerar.

Det är inte förvånande, med tanke på det tilltagande politiska våld som präglat landet inför valet.

Enligt en sammanställning av organisationen Rights Action mördades minst 18 politiska aktivister från Libre i Honduras mellan maj och oktober i år – fler än från alla andra partier tillsammans. En delegation från den kanadensiska organisationen Common Frontiers vittnar också om trakasserier mot både valobservatörer och aktivister från vänsterpartiet Libre.

"Under dagarna som ledde fram till valet kom mängder av rapporter om hot från honduranska säkerhetsstyrkor. Maskerade, beväpnade män som antogs vara militärpolis omringade Libres högkvarter i en timme, två dagar för valet, när medlemmar av vår delegation var närvarande," skriver de i ett uttalande.

De kanadensiska aktivisterna menar att valet också bör förstås ur en social kontext. "Honduras är ett land med 8,2 miljoner invånare, varav en stor majoritet lever i extrem fattigdom. 57 procent av den ekonomiskt aktiva befolkningen lider av undersysselsättning. 4 miljardärer äger nästan alla kommersiella intressen, inklusive media", skriver de.

De påpekar också att valkommissionen bland annat består av medlemmar av Nationella partiet och Liberala partiet – de två partier som monopoliserat den politiska makten i Honduras i över ett århundrade, och som tillsammans stödde kuppen mot Manuel Zelaya i juni 2009.

Rekommenderade artiklar

Irak hotar med åtal mot USA-soldater

Iraks regering anklagar USA för att ha brutit mot den säkerhetspakt som länderna har ingått och hotar med att åtala de amerikanska soldater som dödade två irakier i en räd i söndags. Samtidigt har en växande våldsvåg drabbat Bagdad inför det utlovade tillbakadragandet av USA-trupper från irakiska städer i slutet av juni.

Fria.Nu

Belägrat Nato firar 60

Tiotusentals väntas protestera mot Natos ”krigspolitik” när alliansens medlemsländer samlas i Baden Baden och Strasbourg i helgen. Den massiva säkerhetsinsatsen kring mötet väcker kritik, med anklagelser om skrämseltaktik och inskränkningar av demonstrationsfriheten.

Fria.Nu

FN-ekonomer uppmanar till att ge fattiga länder större inflytande

Fattiga länder riskerar att drabbas extra hårt när den globala ekonomin störtdyker och miljontals arbetare förlorar sin försörjning världen över. Därför bör de också ges större inflytande över hur svaret på krisen ska se ut, menar en internationell panel av ekonomer utsedd av FN.

Fria.Nu

Politiska motiv bakom givarkonferens för Gaza

Endast en liten del av det bistånd som utlovades under veckans givarkonferens för Gaza kommer att gå till återuppbyggnad efter de israeliska bombningarna. Samtidigt varnar människorättsgrupper för att Israels blockad innebär att pengarna har liten chans att göra någon nytta.

Fria.Nu

Världsbanksprojekt vid Nilen förödande för småbönder

Ett bevattningsprojekt som hotar försörjningen för tusentals egyptiska småbönder har lett till förnyad kritik mot Världsbankens roll i Mellanöstern och Nordafrika. På senare år har bankens utlåning till regionen ökat kraftigt – och med varje lån följer krav på kontroversiella ekonomiska reformer.

Fria.Nu

© 2020 Göteborgs Fria