Klas Lundström

Inledare


Klas Lundström
Fria Tidningen

AP-fonderna säljer sina blodaktier

Etikrådets beslut är modigt, men hade aldrig blivit möjligt om det inte hade varit för människorättsorganisationer, skriver Klas Lundström

Första, Andra, Tredje och Fjärde AP-fonden har beslutat att sälja sina aktier i de fyra följande bolagen: Freeport McMoRan, Incitec Pivot, Potash och Walmart. Beslutet offentliggjordes i slutet av september 2013 och på inrådan av Etikrådet. Bättre sent än aldrig, så klart. Och det är sannerligen glädjande att de svenska AP-fonderna signalerar att de inte längre ämnar stödja lönedumpningen av tusentals anställda inom den amerikanska kedjan Walmart, som arbetar för undermåliga villkor och i strid med FN-organet ILO:s riktlinjer.

Men politiskt är AP-fondernas beslut ett blytungt slag i ansiktet för anhängare av Indonesien och Marockos ockupationer av Västpapua respektive Västsahara: storbolagen Incitet Pivot och Potash skor sig på Sahariskt fosfor plundrat från ockuperad mark i Västsahara, och att amerikanska gruvjätten Freeport McMoRan sedan 1960-talet varit en lågintensiv part i det indonesiska folkmordet i Västpapua är inte längre någon väl bevarad hemlighet – inte ens bland de svenska pensionsspararna.

Etikrådets beslut är således modigt, men hade förmodligen aldrig blivit möjligt om det inte hade varit för människorättsorganisationer, upprop och modiga journalister som Thomas Petersson och Fredrik Laurin, som i åratal har rapporterat om de svenska aktiespararnas profiter på ockuperade mineraler. De sålda blodaktierna kan därför ses som en delseger i slaget om en rättvisare värld. Ett slag som är långt ifrån vunnet.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu