Bangladesh: Dödligt våld mot strejkande | Göteborgs Fria
  • Textilarbetare bär sårade kollegor efter sammandrabbningar med polis utanför Bangladesh huvudstad Dhaka på tisdagen, för andra dagen i rad.
Fria Tidningen

Bangladesh: Dödligt våld mot strejkande

Tre fackliga ledare greps – dagen efter att två arbetare dödats av polis under en omfattande strejk.

Minst 140 textilfabriker i Bangladesh huvudstad Dhaka stängdes under måndagens strejk för högre löner - den senaste i en våg av protester efter fabrikskatastrofen i april som dödade 1135 människor. Två arbetare sköts ihjäl av polis och flera andra sårades, enligt ögonvittnen.

– Säkerhetspersonal drog in flera sårade arbetare på fabriken. Vi vet inte vad som hände med dem, säger en arbetare, som vill vara anonym, till nyhetsbyrån SAPA.

Den lokala polisen förnekar att man använt skarp ammunition. Dagen efter sammandrabbningen greps istället tre fackliga ledare, som nu anklagas för "uppvigling till våld".

Som svar på protestvågen har Bangladesh regering höjt minimilönen med 76 procent till 68 dollar i månaden, vilket accepterats av arbetsgivare och vissa fackförbund. Men mer radikala fackföreningar har vägrat att acceptera höjningen och kräver en lön på 100 dollar. De påpekar att textilarbetare i Bangladesh även efter höjningen förblir bland de lägst betalda i världen, samtidigt som många arbetsgivare istället dragit in på olika lönetillägg för mat- och transporter.

Fackföreningar som vägrat att acceptera den nya minimilönen utsätts nu för påtryckningar och hot, enligt lokala aktivister. Moshrefa Mishu, ledare för Textilarbetarnas enhetsforum, säger att hon fått flera hotfulla anonyma samtal.

– De hotade att döda mig om jag inte sätter stopp för protesterna, säger hon till nyhetsbyrån AFP.

Enligt Mishu, som fängslades i fem månader efter en strejkvåg för tre år sedan, har polisen också gjort räder i hemmet hos minst 10 medlemmar av hennes fackförening.

Rekommenderade artiklar

Irak hotar med åtal mot USA-soldater

Iraks regering anklagar USA för att ha brutit mot den säkerhetspakt som länderna har ingått och hotar med att åtala de amerikanska soldater som dödade två irakier i en räd i söndags. Samtidigt har en växande våldsvåg drabbat Bagdad inför det utlovade tillbakadragandet av USA-trupper från irakiska städer i slutet av juni.

Fria.Nu

Belägrat Nato firar 60

Tiotusentals väntas protestera mot Natos ”krigspolitik” när alliansens medlemsländer samlas i Baden Baden och Strasbourg i helgen. Den massiva säkerhetsinsatsen kring mötet väcker kritik, med anklagelser om skrämseltaktik och inskränkningar av demonstrationsfriheten.

Fria.Nu

FN-ekonomer uppmanar till att ge fattiga länder större inflytande

Fattiga länder riskerar att drabbas extra hårt när den globala ekonomin störtdyker och miljontals arbetare förlorar sin försörjning världen över. Därför bör de också ges större inflytande över hur svaret på krisen ska se ut, menar en internationell panel av ekonomer utsedd av FN.

Fria.Nu

Politiska motiv bakom givarkonferens för Gaza

Endast en liten del av det bistånd som utlovades under veckans givarkonferens för Gaza kommer att gå till återuppbyggnad efter de israeliska bombningarna. Samtidigt varnar människorättsgrupper för att Israels blockad innebär att pengarna har liten chans att göra någon nytta.

Fria.Nu

Världsbanksprojekt vid Nilen förödande för småbönder

Ett bevattningsprojekt som hotar försörjningen för tusentals egyptiska småbönder har lett till förnyad kritik mot Världsbankens roll i Mellanöstern och Nordafrika. På senare år har bankens utlåning till regionen ökat kraftigt – och med varje lån följer krav på kontroversiella ekonomiska reformer.

Fria.Nu

© 2020 Göteborgs Fria