• Ingen bildtext
Göteborgs Fria

Havsstäder i farozoner

Klimatförändringarnas höjda havsnivåer kommer påverka många kuststäder, däribland Göteborg. Nu satsar universitetet på ett nytt fartyg som ska öka kunskapen om klimatet.

– Göteborg är Sveriges mest utsatta stad för stigande havsnivåer.

Det sa Ulf Moback, samordnare för klimatanpassning på Göteborgs stadsbyggnadskontor, vid en pressträff den 23 september, till Vårt Göteborg.

Enligt FN:s klimatpanel IPCC väntas havsnivåerna stiga med i snitt 0,26 till 0,82 meter fram till år 2100. Men det är inte helt säkert, det kan bli så att nivån höjs med 2 meter.

Göteborg klarar en meters höjning hyfsat, men problemet är att vattennivåerna redan nu kan höjas vid extremt väder. Till exempel höjdes nivån med 1,8 meter under stormen Gudrun 2005. Om en sådan storm drar in i Göteborg år 2100 klarar inte staden de då ännu högre havsnivåerna, enligt Moback.

För att öka kunskapytterligare satsar nu Göteborgs universitet på ett forskningsfartyg som beräknas vara färdigbyggt i mars 2015.

– Inte minst FN:s senaste klimatrapport framhöll att det behövs mer forskning om havet för att bättre förstå klimatförändringarna, säger rektor Pam Fredman, i ett pressmeddelande.

Syftet med fartyget är att skapa ett laboratorium till havs, som exempelvis kan studera hur klimatförändringarna påverkar havsströmmar och pH-värde, vilket inverkar på livet i havet.

– Vi behöver mer forskning för att vara förberedda inför framtiden, säger Elisabet Ahlberg, dekanus vid Naturvetenskapliga fakulteten, i ett uttalande.

Enligt Ulf Moback måste ett politiskt beslut tas inom två till tre år.

– Ska vi satsa på en storskalig lösning nu, som kan vara på plats om kanske 20–30 år? Eller ska vi skydda oss upp till en meter högre havsnivå med möjlighet att bygga på upp till två meter? säger han till Vårt Göteborg.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

Forskare kräver nytt klimatmål

2 eller 1,5 grader. Det kan låta lika men innebär stora skillnader när det gäller den globala uppvärmningen, visar ny forskning.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu