• Homeira Tari är projektledare för tidskriften made in Backa som startades för att stimulera ungdomar til att delta isamhällsdebatten. En av tidskriftens medarbetare är Filip Milutinovic. Han rekommenderar fler unga att jobba med tidskriften.
Göteborgs Fria

Made in Backa ger plats åt ungdomarna

I den litterära tidskriften Made in Backa läggs fokus på ungdomar. Innehållet är skrivet av ungdomarna själva. – Nu är det fler än 50 ungdomar som jobbar med tidskriften under året, säger Homeira Tari, som står bakom den unika satsningen.

Det var när Homeira Tari jobbade som trygghetsvärd i Biskopsgården och Backa som hon insåg att det som barn och ungdomar behövde bättre, var att få delta i kulturella aktiviteter. Homeira samlade barnen och tillsammans skrev hon och ungdomarna dikter och berättelser. De blev till boken Den begravda diamanten.

– Jag var nominerad för Backas kulturpris och sa att om jag fick priset, skulle jag trycka boken, berättar Homeira. Jag fick priset och boken trycktes. Då tänkte jag att om jag kan hjälpa 50 barn, varför inte hjälpa 1 000 barn och ungdomar?

Homeira Tari började arbeta på ett litterärt projekt riktat till ungdomar och presenterade det för Författarcentrum Väst. De tände på idén och Made in Backa startades. Projektet drivs med stöd från Allmänna Arvsfonden och med Författarcentrum Väst som projektägare. Numera finns tidningen även i Tuve och Kärra och kommer ut med fyra nummer per år.

– Nu är det fler än 50 ungdomar som jobbar med tidskriften under året. De arbetar med texter, skriver texter, fotograferar, delar ut tidningar och håller föreläsningar, säger Homeira Tari och tillägger att arbetet med tidskriften gör ungdomar delaktiga i samhället och att de inte bara befinner sig i sitt eget bostadsområde.

En av ungdomarna som deltagit i projektet är sextonåriga Filip Milutinovic, som mer eller mindre vuxit upp med tidskriften och som jobbat med den i olika omgångar. Nu håller han mest föreläsningar, bland annat om barns rättigheter.

– Jag tycker om att prata med barn och ungdomar och att prata om Made in Backa. Det känns viktigt att få de yngre att tänka att ”det här är kul”, så att de vill fortsätta jobba med projektet.

Homeira Tari var 24 år när hon kom ensam till Göteborg från Iran. Hon berättar att hon bodde i ett liknande bostadsområde som Backa i södra Teheran.

– Det var svårt att leva i Iran, jag kände att jag inte längre kunde andas bekvämt i mitt land och hade svårt att acceptera deras normer och principer. Jag ville leva i ett demokratiskt land. Det var väldigt ensamt och tufft komma till Sverige. Jag har gått igenom mycket men nu är det äntligen lugnt.

Homeira skrev dikter och berättelser i Iran, men det var först när hon kom till Sverige som hon började jobba mer seriöst med sina texter.

Projektet Made in Backa började som ett pilotprojekt men hittade sin form efter ett år. Varje nummer har ett tema och det senaste numret, som utkom lagom till Bokmässan, har temat segration och politik.

– Det är viktigt att ge barn och ungdomar ett verktyg, säger Homeira, så att de själva senare kan få ett intresse för politik. I projektet får eleverna träffa politiker och själva ställa frågor till dem i intervjuer. Det roligaste med projektet är att kunna ge en möjlighet till både barn och ungdomar att utveckla sig i språket, ge dem kunskap och självförtroende. Barnen får synas och bli bekräftade.

Det svåraste med projektet är ekonomin. Homeira kämpar ständigt med att få ihop pengar så att tidningen kan leva vidare.

– Jag drömmer om att Made in Backa ska bli permanent, som i min barndomstid i Iran där vi hade en tidning som fortfarande trycks. Jag har drömmar om att sådana här projekt skulle finnas i hela Göteborg, ja, kanske hela landet.

Fakta: 

Made in Backa

  • Litterär tidskrift av och för barn i åldrarna 10–13 år i Backa-området.
  • Utkommer med fyra nummer/år.
  • Projektet drivs av kulturpedagogen och författaren Homeira Tari med stöd av Allmänna arvsfonden.
ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny barnbok om omställning

Ingen är för liten för att göra skillnad, menar författarna Maria Estling Vannestål och Sanna Hellberg.

Landets Fria

Sommarkul på bondgård

På Stättareds 4H-gård utanför Kungsbacka får barn och unga lära sig om djur och natur.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu