Skandalens verkliga arkitekter | Göteborgs Fria
Klas Lundström

Inledare


Klas Lundström
Fria Tidningen

Skandalens verkliga arkitekter

Svenska toppolitiker bemöter den pågående NSA-skandalen på det enda sätt de kan, med tystnad, skriver Klas Lundström.

Är det ett problem att Sveriges regering förseglar sina egna läppar när den största avlyssningsskandalen briserar intill dem? Historien lär visa det, men mycket tyder ändå på att amerikanska NSA:s storskaliga övervakning kommer att få Watergateskandalen att blekna i jämförelse. NSA har till och med spionerat på USA:s politiskt allierade, och förmodligen har det skett med president Obamas vetskap och godkännande.

I radioprogrammet Medierna (26/10) berättade journalisten Glenn Greenwald att ett avslöjande om Sveriges inblandning i NSA:s massövervakning står för dörren, men att den svenska allmänna opinionen förmodligen inte kommer att gå i taket, till skillnad från opinionen i andra länder. Sveriges bidrag till USA:s avlyssning är nämligen välkänt och historiskt: DC-3:an sköts ner 1952 efter att ha spanat för USA:s räkning, svenska IB:s största idoler var CIA och Carl ”den medelstora hunden” Bildt försåg som ung politikertalang den amerikanska underrättelsetjänsten med skvaller om politiska motståndare. Och nu står det klart att FRA läcker uppgifter till USA.

Kulturen sitter alltså i väggarna. Därför bemöter svenska toppolitiker den pågående NSA-skandalen på det enda sätt de kan: med tystnad. De tiger och hoppas att stormen ska dra förbi. Men kommer den här stormen verkligen att dra förbi utan spår?

Historiens dom faller ofta tung över dem som passivt medverkat till en politik som missbrukat makt, våld och hot. Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt har tillsammans med Barack Obama och den brittiska premiärministern David Cameron målat in sig i ett hörn på den storpolitiska arenan: de är i minoritet och tämligen ensamma om att inte fördöma den pågående NSA-skandalen. Det finns ett skäl till det: denna samling politiker utgör skandalens verkliga arkitekter.

© 2020 Göteborgs Fria