Ofarlig och välgjord arbetarromantik | Göteborgs Fria

Recension


Musik
Nu går vi till fabriken
Artist Maria Pihl och KG Malm Bolag Kakafon

Göteborgs Fria

Ofarlig och välgjord arbetarromantik

För att lätta upp historiska vandringar i Jonsered komponerade Maria och Claes Pihl några passande visor med texter som berättar om livet i ett brukssamhälle sett ur olika perspektiv. Dessa framfördes sedan av Maria Pihl tillsammans med vissångaren och skådespelaren KG Malm och nu samlas de på skivan Nu går vi till fabriken.

Det här är tonsatta berättelser om människor som levandegörs genom välskrivna texter och okomplicerade melodier. Varje låt berättar en historia och KG Malm och Maria Pihl levererar dem på ett enkelt och ärligt sätt. Att de själva iklär sig rollerna och att visorna har ett gammaldags stuk över sig är ett smart berättargrepp.

På sätt och vis är detta arbetarromantik. I ett nostalgiskt skimmer berättas om arbetarna, deras familjer och vardag med självklara inslag som arbetsvillkor, nykterhetsrörelse och när man ska få råd att gifta sig. Samtidigt får vi även träffa på självaste brukspatron Gibson och berömdheter som Ellen Key som Harry Martinson.

Det här är vardagsbetraktelser från en tid som de flesta av oss inte har några egna minnen från. Samtidigt är vi många som härstammar från dessa bruksorter och kan känna igen mycket från anekdoter berättade av äldre släktingar. Maria och Claes Pihl har gjort ett gediget researcharbete då de har skrivit texterna och det märks tydligt. I ett sådant här sammanhang finns dock inte plats för några djupare budskap och någon kampmusik är det definitivt inte fråga om, bara ett visst ifrågasättande här och där. Istället får skivan ses som ett sätt att förflyttas till ett annat liv skildrat på ett snällt och ofarligt sätt.

Rekommenderade artiklar

Loungemusik med klass

Recension

Katakombs debutalbum vimlar av influenser, men är inte helt utan originalitet, tycker GFT:s Helena Krantz.

© 2019 Göteborgs Fria