USA:s krig mot det fria ordet | Göteborgs Fria
Klas Lundström

Inledare


Klas Lundström
Fria Tidningen

USA:s krig mot det fria ordet

Under Barack Obamas styre har USA blivit ett tystare samhälle med ängsliga, ofria medier, skriver Klas Lundström.

Tre blytunga rapporter fastslår att Barack Obamas löften om ”förändring” och ”öppnare regeringsstyre” inte är annat än tomma ord. Världen efter 9/11 förblir densamma under Obama som under Bush.

De tre rapporterna, skrivna av Human Rights Watch, Amnesty International och Committee to Protect Journalists (CPJ), kritiserar Obamaadministrationen där det kanske smärtar mest: rörande det fria ordet och kriget mot terrorn. Bushs nykonservativa styre införde U.S. Patriot Act som i bästa sovjetanda gav myndigheter befogenheter att öppna brev, avlyssna telefoner och spionera på folk. På ytterst svaga grunder, eller inga alls. Obama har med samma förevändningar – global terrorism – i breda penseldrag behållit U.S. Patriot Act. Fortfarande kan folk ringa och skvallra om de hört grannen eller dotterns bästa vän tala om regeringen och ”terrorkriget” på ett opatriotiskt sätt.

Den som ställer frågan ”Vem får vara visselblåsare?” till Obama lär få svaret: ”Det beror på". Obamas inställning är att Edward Snowden, Chelsea Manning och andra som upplyser allmänheten om orättvisor och missförhållanden bör tänka efter innan de gör det. CPJ:s rapport visar oss vilken åsikts(o)frihet som nu råder: sedan Obamas tillträde har sex statsanställda åtalats med hänvisning till 1917 Espionage Act, anklagade för att ha läckt hemligstämplad information till pressen. Antalet är dubbelt så stort som det samtliga tidigare administrationer samlat på sig. Journalister har även vittnat om begränsad rörelsefrihet, svårigheter att få insiderinformation och en ökad motvilja bland statsanställda att tala med pressen. Många är rädda för repressalier: att bli anklagade för exempelvis spioneri, eller få sparken. David E Sanger, mångårig korrespondent på New York Times, skräder inte orden: ”Det här är den mest slutna och kontrollbenägna administrationen jag någonsin bevakat".

Kanske kan rädslan för insyn och transparens länkas till de slutsatser som människorättsorganisationerna Human Rights Watch och Amnesty International publicerade den 22 oktober: USA:s krig mot terror med hjälp av drönare strider med största sannolikhet mot folkrätten. Och då varje drönarattack måste godkännas av USA:s president eller chef för underrättelsetjänsten CIA tyder mycket på att Obama gett grönt ljus till mord på civila, och alltså begått krigsbrott.

Det är hårda ord som kastar ljus på de två mandatperioder som Obama snart har suttit. Är rapporterna början på en sorglig epilog över den historiske presidentens år i Vita huset? Det som började med löften om förändring, öppenhet och avslutade krig kan, av flera skäl, inte summeras som något annat än ett misslyckande. När republikaner och demokrater nyligen kom överens om landets ekonomiska ramverk menade Obama syrligt att farsen inför öppna ridåer skadat USA:s anseende.

Frågan är hur Obamas historiska anseende kommer att påverkas till följd av USA:s nuvarande ansiktslösa krig mot terrornätverk i tredje världen med civila dödsoffer som följd. Troligen är det ändå Obamaadministrationens skoningslösa jakt på läckor som ger pressen information om krigets verkliga ansikte, och på dem som trotsar övervakningen på internet, som lär kasta mest dynga på presidentens historiska porträtt.

Men utvecklingen som CPJ-rapporten understryker är global. Rapporten visar på de risker som hotar utvecklade demokratier som blivit självgoda och parlamentariskt blockcementerade. I Sverige har det på senare år blivit allt mer glest med direkta svar på frågor från politiker, ministrar och bolagsdirektörer, även om personerna ifråga konfronteras med raka frågor (till exempel varför Vattenfall slarvat bort miljarder kronor på ett huvudlöst köp av holländska Nuon).

USA efter 9/11 har mynnat ut i ett krig mot det fria ordet, visselblåsare och läckor. Det skapar tysta samhällen och samtliga aktuella rapporter pekar på ett och samma fenomen: demokratier som förlorar syre.

© 2020 Göteborgs Fria