Inledare


László Gönczi
Fria Tidningen

Stackars rika storstadsbor i väst

Det finns 22 miljardärer i Stockholm, jämfört med det är de 8 miljoner kronor som lägs på att ta hand om fattiga besökare fickpengar, skriver László Gönczi

Länder som Tyskland och Nederländerna har problem med att ta emot fattiga EU-medborgare från östra Europa. Det är den fria rörligheten i EU som enligt klagomålen har denna baksida. Fattiga kan komma till de rika och blir då i behov av de rikas resurser.

I ett reportage i Sveriges Radio, signerat Susanne Palme, bekräftas synsättet av Fredrik Jurdell från Stockholms stads socialförvaltning. Stockholm har budgeterat 8 miljoner kronor för att ta hand om dessa fattiga besökare, som för det mesta kommer från Rumänien. Bara att flyga hem dem igen (till den svidande fattigdom de kom från, antar jag) kostar 700 000 kronor.

Han säger enligt reportaget att det här egentligen borde vara en EU-fråga, för det är inte rimligt att en enskild kommun ska ta kostnaderna för den fria rörlighetens avigsidor.

Enligt min mening är det i stort sett det enda positiva som EU står för.

Nåväl, Stockholms budget slutar på runda 37 miljarder. Det finns 22 miljardärer i Stockholm. Lite ”fickpengar” är det vad det här handlar om. Sluta klaga!

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu