• Kaja är ett av banden som uppträder på MuKo-festival.
Göteborgs Fria

Muko öppnar nya dörrar för jazzartister

En ny musikagentur, MuKo, har startats för att skapa bättre villkor för jazz- och folkmusiker. Första initiativet är att arrangera MuKo-festival som går av stapeln på lördag.

MuKo är ett musikerdrivet kooperativ, bestående av sex frilansmusiker från Västra Götalandsregionen. Syftet med kooperativet är att underlätta arbetet med bokningar, framförallt internationellt.

– Väldigt många musiker inom jazz- och folkmusik sitter och bokar sina projekt själva. Vi vill ändra på det och sluta sitta en och en och jobba med samma saker. Det funkar måhända i Sverige att musikerna själva ringer och bokar gig, men det är ofta suspekt gentemot utländska arrangörer. Där krävs det i det närmsta att man har en agentur. Nu har vi det, men en som vi själva driver och har kontroll över, säger Ebba Westerberg, musiker och medlem i MuKo.

Ni är ett kooperativ. Vad är fördelarna med denna samverkansform?

– Det är demokratiskt, vi bestämmer själva vad vi vill satsa på och ingen utomstående kan få för sig idéer som att vi ska göra avkall på det konstnärliga för att det ska bli mer lättsålt. Vi delar på svårigheter och framgångar. Eventuell avkastning kan vi investera i kooperativets fortsatta utveckling.

På lördag är det officiell premiär för MuKo och detta firas med en festival på Stora Teatern. Programmet innehåller några av Västsveriges främsta akter inom jazz/folk/world samt några internationella gäster. En av Polens mest inflytelserika jazzpianister Leszek Kulakowski kommer med sin kvartett. Ebba Westerberg vill själv inte missa Jaron Freeman, från Toronto, Kanada, som hon beskriver som ”en ekvilibristisk Tom Waits spela fiol, uppbackad av Mahavishnu Orchestra”.

Två timmar mitt på dagen avsätts för konserter riktade till barn, ungdom och familjer. Ebba Westerberg berättar att tanken med denna punkt i programmet är att skapa tillgänglighet och att volymen är anpassad, framförallt kommer det inte att vara någon som bryr sig om ifall barnet skriker eller liknande. Festivalbiljetten är dessutom opersonlig, så en vuxen kan gå på dagen och sen lämna över biljetten till en vuxen som kommer till kvällskonserterna.

Hur kommer man att märka av Muko framöver?

– Mukos medlemsband kommer att fortsätta sina utflykter ut i världen och knyta nya kontakter med fantastiska musiker. Dessa kommer förr eller senare att höras på scener i Göteborg som resultat av vår kulturutbytesverksamhet, säger Westerberg.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

Solidaritetsorkester med hopp om framtiden

Christopher Ali Solidarity Quartet är svåra att sätta fingret på. Muslimsk mystik, ökenblues och svenskt vemod är några av inslagen på debutalbumet To Those Who Walked Before Us.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu