• Filippinska kvinnor protesterar mot utökad militär närvaro utanför USA:s ambassad i Manilla, torsdag 10 oktober.
Fria Tidningen

Protest mot USA-baser i Filippinerna

Inför USA:s utrikesminister John Kerrys besök i Filippinerna den här veckan har planerna på en utökad militär närvaro i landet lett till protester från flera håll.

På torsdagen genomförde en grupp kvinnor en dans-manifestation utanför USA:s ambassad i Manila, i protest mot våldtäkter och prositution som de menar att utländska militärbaser bidrar till.

Miljöaktivister varnar också för att en utökad närvaro av soldater fartyg kan bära ett högt ekologiskt pris. I april stämdes USA:s 7:e flotta för att ha förstört delar av ett skyddad korallrev.

– USA:s militär har en lång historia av miljöbrott i Filippinerna som hittills aldrig lett till något ansvarsutkrävande, säger Giovanni Tapang från organisationen AGHAM till nyhetssajten Bulatlat.com.

– De har aldrig städat upp eftersom sig eller betalat någon kompensation för giftiga utsläpp i det förgångna och nutiden, från det kemiska avfall som de lämnade på sina tidigare militärbaser 1991 till dumpandet av giftigt avfall i Subic-bukten förra året. Vi tror att den här giftiga trenden kommer att fortsätta eftersom USA ska omplacera 60 procent av sina flottstyrkor till Asien och Stilla havet, säger Tapang.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu