Dags för omställning av Göteborg | Göteborgs Fria
  • Förra året var Elinor Askmar med och byggde upp en framtida omställd stad i London. Nu är hon med och arrangerar iscensättandet av ett omställt Göteborg.
Göteborgs Fria

Dags för omställning av Göteborg

Den globala omställningsrörelsen tar initiativ för att möta oljetoppen, global uppvärmning och klimatförändringarna med alternativ. På fredag välkomnas allmänheten till en tredagars konferens i Göteborg.

Det är tredje året i rad som omställningskonferensen Ett annat Göteborg är möjligt hålls.

– Syftet är både att den existerande rörelsen ska mötas och att de som inte har koll kan komma in och få en känsla för vad det är, säger Elinor Askmar, studiehandläggare för miljö, hållbar utveckling och omställningsfrågor hos Studiefrämjandet och konferensens kontaktperson.

Under konferensen kommer allt från gemesamhetsföretagande och gåvoekonomi till ekobyar och hur man mjölksyrar grönsaker att diskuteras. Elinor Askmar berättar att de vill att årets konferens ska vara mer upplevelsebaserad och den största programpunkten är iscensättandet av en framtida omställd stad.

– Det är som ett stort lajv där man bygger upp olika sektorer som mat, utbildning, transport, hälsa och bostäder och diskuterar med sina "grannar" vad man vill göra tillsammans.

För att underlätta samvaro och beslut används konfliktlösningsmetoden deep democracy, översatt ungefär djupdemokrati.

– Tanken är att man ska få en känsla för vad en annorlunda framtid kan innebära i praktiken, säger Elinor Askmar.

Förra året kom runt 200 personer på konferensen och mellan 500-1 000 personer till Ställ-om-natta, en del av konferensen som hålls under Kulturnatta.

Fakta: 

Mer info hittar du hos Ett annat Göteborg är möjligt: http://ettannatgoteborg.se.preview.binero.se/

Rekommenderade artiklar

© 2019 Göteborgs Fria