De vill skapa en fristad för papperslösa | Göteborgs Fria
  • Projektledare Paula Cardozo hoppas att idrottsklubbar och kulturföreningar ska sluta upp i Fristad Göteborg.
Göteborgs Fria

De vill skapa en fristad för papperslösa

Projektet Fristad Göteborg vill ge papperslösa trygga tillflyktsorter och skänka delaktighet i en stad som annars stänger dem ute. På lördag drar projektet igång med en releasefest i Hammarkullens Folkets hus.

Som papperslös är man utestängd från många grundläggande samhällsfunktioner som jobb, bostad och sjukvård. Men förutom det saknas även många sociala och kulturella delar. Det är ett av skälen till att Göteborgs rättighetscenter mot diskriminering tillsammans med nätverket Ingen människa är illegal på lördag startar sitt projekt Göteborg För Alla! där idén med fristäder ingår.

Genom att idrottsklubbar, kulturföreningar eller företag på olika sätt öppnar upp sina verksamheter för papperslösa hoppas projektledaren Paula Cardozo att berika deras liv.

– Det kan vara en gratis prenumeration eller medlemskap i en idrottsklubb utan att behöva ha ett personnummer. Det kan vara rabatter på gym eller att få träna gratis. Alla dessa verksamheter kan ansluta sig och bli en fristad för papperslösa.

Paula Cardozo medger att tillgången till ett gym eller att få en gratis fika inte förändrar den papperslöses juridiska situation men pekar på andra fördelar med projektet.

– Tanken är att de ska kunna ta del av staden på samma villkor. Att förstå att de också är i behov och har rätt till ett socialt kulturellt liv som alla oss andra, menar hon.

Projektet som pågår fram till årsskiftet lanseras på lördag med start klockan tolv. Förutom presentation av projektet blir det också föreläsningar och workshops.

Rekommenderade artiklar

Detta vill SD i Göteborg

Val 2014

SD:s kärnfråga avgörs på riksdagsnivå. Men vad vill de i kommunen? GFT går igenom mandatperioden.

© 2020 Göteborgs Fria