• Fria träffade bokaktuella journalisten Lena Sundström på bokmässan i Göteborg.
Fria Tidningen

"Gör upp med Egyptenaffären"

I sin nya bok Spår skildrar Lena Sundström hur arbetet med ett av våra största journalistiska avslöjanden gick till. Samtidigt ifrågasätter hon självbilden av Sverige som ett rättssäkert och ickekorrupt land.

TV4-journalisten Lena Sundström är bokaktuell med Spår, som handlar om arbetet bakom avslöjandet av den så kallade Egyptenaffären. Med boken vill hon få Sverige att göra upp med sitt förflutna.

– Som journalist letar jag alltid efter de historier som inte bara är spännande, utan som också säger något om vår samtid, säger Lena Sundström.

Historien handlar om hur Ahmed Agiza och Mohammed Alzery i december 2001 grips och avvisas från Sverige till Egypten, där de utsätts för tortyr. Operationen genomförs av CIA-agenter och visar sig vara en del i USA:s jakt på terrormisstänkta över hela världen. Detta och mycket mer avslöjades i en rad Kalla fakta-program under åren 2004 och 2005.

Lena Sundström insåg att inte bara avslöjandet i sig, utan också historien om det journalistiska detektivarbetet som ledde fram till det var värd att berätta. Resultatet är en politisk thriller, där avvisningarna till Egypten får illustrera hur rättssäkerheten i Sverige har förändrats efter den 11 september 2001.

– Jag tror att vi fortfarande har en bild av oss själva som det där ickekorrupta landet där alla är väldigt goda. Och när vi gör något riktigt vidrigt, som det här, så skyller vi på naivitet, säger hon.

I debatten om avvisningarna har det exempelvis hävdats att trycket från USA var så stort att Sverige mer eller mindre tvingades att avvisa männen. Ett resonemang som Lena Sundström inte ger mycket för.

– Vad man glömmer är att Sverige faktiskt gick i bräschen här. Det fanns inget annat land som hade använt sig av en diplomatisk garanti som syftade till att man skulle kunna avvisa den här typen av asylsökande till länder som torterade. Hade vi kommit undan med det här så hade fler länder följt på, men nu blev det ju inte så, tack vare avslöjandet.

I Spår skriver Lena Sundström även om hur Sverige har gått vidare efter avslöjandet och jämför med hur man har agerat i Italien, där en person kidnappades av CIA-agenter. I Italien har man genomfört en stor utredning och flera av de som var inblandade i affären har blivit dömda.

I Sverige har man istället försökt lägga locket på och flera ansvariga har inte bara fått behålla sina befattningar, utan till och med klättrat i karriären. I och med att Sverige inte har gjort upp med det förflutna menar Lena Sundström att historien lika väl skulle kunna äga rum i dag.

När Lena Sundström inte skriver böcker jobbar hon själv på Kalla fakta. Genom arbetet kände hon också reportrarna bakom avslöjandet: Fredrik Laurin, Joachim Dyfvermark och Sven Bergman. Den nära relationen till dem upplevde hon dock inte som något problem under arbetet med boken.

– Jag skulle säga att just i det här fallet var det en förutsättning för att det alls skulle vara möjligt. Att släppa in en annan journalist och låta den få tillgång till all research och allt råmaterial – det kräver att det finns en enorm tillit.

Vad är den största skillnaden mellan att skriva böcker och att jobba med daglig nyhetsjournalistik tycker du, förutom att det förstnämnda tar längre tid?

– När man jobbar med en bok lämnar man ju nyhetsflödet, allt det som handlar om i dag, i går och i morgon, för att söka andra och större perspektiv. Sedan handlar det också om att när du är inne i en sådan process så vet du att du måste leva med det på heltid i flera år. Då gäller det att det är ett ämne som du verkligen vill skriva om.

– Jag är en usel nyhetsjournalist. Jag är inte så intresserad av att berätta det som sker rakt framför näsan på dig. Jag är mycket mer intresserad av det som händer mellan nyheterna, det som leder fram till nyheterna och det som händer efteråt – när alla nyhetsteam drar därifrån.

Fakta: 

Egyptenaffären

• Sveriges utlämning av Ahmed Agiza och Mohammed Alzery till tortyr i Egypten 2001 avslöjades i Kalla fakta i maj 2004. Avvisningen skedde på begäran av USA och genomfördes av CIA-agenter.

• 2005 yttrade sig FN:s kommitté mot tortyr i fallet och menade att Sveriges avvisning stred mot FN:s tortyrkonvention.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu