Pågående utvisning till Afghanistan | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Pågående utvisning till Afghanistan

Fyra personer utvisas från Kållered till Afghanistan i dag, enligt uppgift till GFT. Aktivister är på plats vid Migrationsverket för att protestera.

Minst fyra afghanska flyktingar befann sig på Migrationsverkets förvar i Kållered i morse och enligt uppgift till GFT planerades en utvisning med chartrat flygplan till Kabul klockan 13 i dag, tisdag. I skrivande stund har GFT kontakt med asylaktivister som är på plats vid förvaret för att protestera mot utvisningen.

Bland de utvisningshotade finns, enligt Asylrörelsen, Mohammad Zaki Nuri, som kom till Sverige för fem år sedan, och Hadi Rasoli som har bott i Karlstad sedan 2003, och har arbetat sedan 2008. I lördags greps han av polis som förklarade att hans arbetstillstånd inte gäller längre och att han ska utvisas. Hadi Rasoli ska ha flytt från Afghanistan när han var tolv år efter att hans föräldrar mördats.

Mohammad Zaki Nuri kom till Sverige för fem år sedan, via Turkiet. Där förlorade han kontakten med sin familj som han inte träffat sedan dess.

Även en person som har hungerstrejkat på ett annat förvar tidigare väntas utvisas med planet.

Flera asylaktivister vittnar om att två personer ska ha brottats ner av polis och frihetsberövats genom att de låsts in i Migrationsverkets besöksrum.

Rekommenderade artiklar

Vill att fler protesterar mot avvisning

Natten mot onsdag väntas ett flertal personer utvisas från Sverige till Afghanistan. Genom en offentlig sida på Facebook uppmanar nu nätverket Aktion mot deportation till protester i Kållered.

© 2020 Göteborgs Fria