Fler syrier till Göteborg | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Fler syrier till Göteborg

Alla flyktingar från Syrien ska få permanent uppehållstillstånd, beslutade Migrationsverket förra veckan. I Göteborg är kommunen redo att ta emot nya invånare.

Miljontals syrier är på flykt undan den humanitära katastrofen och kriget som nu pågått i tre år. 200 av dessa kom till Göteborg mellan januari-maj i år – en minimal andel av den totala flyktinggruppen, men en ökning jämfört med de 150 syrier som kom till Göteborg under hela 2012.

Tidigare hade man räknat med att ta emot totalt 2 000 personer i Göteborg, men det blir nog närmare 2 500 personer på grund av situationen i Syrien och i Somalia, enligt Pia Borg, planeringsledare i Stadshuset.

– Vi har en planering för ett högre flyktingmottagande sedan förra året, men samtidigt har vi varit med om att ta emot fler under 90-talet – under Balkankriget kom 5 000 personer på ett år, säger Pia Borg.

Tidigare fick de flesta syriska flyktingarna i Sverige ett treårigt uppehållstillstånd, men i onsdags meddelade Migrationsverket att alla syriska flyktingar ska få permanent uppehållstillstånd. Hur många fler som kommer till Göteborg på grund av beslutet är svårt att veta i dagsläget, säger Pia Borg.

– Man kan inte utesluta att beslutet har effekt på att människor försöker ta sig hit. Sverige och Tyskland är de primära mottagarländerna i Europa, samtidigt har man skärpt gränskontrollerna runt Europas yttre gränser – sådant kan inte kommunen värdera, vi följer Migrationsverkets prognoser.

Kommunens ansvar är att erbjuda skolgång för barn och unga och för vuxna att erbjuda kurser i svenska för invandrare, SFI, grundläggande vuxenutbildning och samhällsorientering. Själva etableringsinsatserna är sedan år 2011 Arbetsförmedlingens uppdrag. Det svåraste för nyanlända är att få en bostad. Asylsökande kan bo på Migrationsverkets flyktingförläggningar, men i övrigt är det den reguljära bostadsmarknaden som gäller och de flesta bor därför inneboende hos släkt och vänner.

– Som alla vet råder bostadsbrist i Göteborg, säger Pia Borg.

Dock finns akutboenden och tillfälliga boenden för barnfamiljer.

– Det gäller inte bara nyanlända utan alla barnfamiljer. Vi måste till varje pris försöka undvika att barnfamiljer hamnar på hotell.

Pia Borg berättar även att kommunen har förstärkt budgeten för vissa stadsdelar för att skolorna ska ha resurser att ta emot nyanlända barn.

Fakta: 

"Familjer kan återförenas"
Migrationsverkets beslut är ett glädjebesked för många i Göteborg. "Nu kan familjer återförenas här", säger Abdullah Almasri från Syriska kommittén.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Vill att fler protesterar mot avvisning

Natten mot onsdag väntas ett flertal personer utvisas från Sverige till Afghanistan. Genom en offentlig sida på Facebook uppmanar nu nätverket Aktion mot deportation till protester i Kållered.

© 2022 Göteborgs Fria